Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrivanje troškova

Poslodavci u zdravstvu traže veće cijene nekih zdravstvenih usluga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga ističe kako nije zadovoljna cijenama nekih zdravstvenih usluga koje "nisu ni blizu realnih okvira".

Udruga poslodavaca u zdravstvu zatražila je u četvrtak da se u skladu s njihovim prijedlozima povećaju cijene nekih zdravstvenih usluga kako bi sve bolnice mogle pokriti svoje troškove.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti"

Udruga poslodavaca u zdravstvu navodi da je 16 od 31 bolnice obuhvaćene nacionalnim planom razvoja u šestomjesečnom razdoblju uspjelo fakturirati svoje mjesečne limite iznad maksimalnog iznosa, a ostale bolnice svojim su fakturirama prosječno doseglnule oko 95 posto limita. U povodu današnjeg istupa ministra zdravlja Siniše Varge o poslovanju bolnica, Udruga poslodavaca u zdravstvu u priopćenju navodi kako je zadovoljna finacijskim poslovanjem bolničkih ustanova, ali traži da se povećaju cijene nekih zdravstvenih usluga.

Udruga ističe kako nije zadovoljna cijenama nekih zdravstvenih usluga koje "nisu ni blizu realnih okvira", zbog čega se događa da pojedine bolnice fakturiraju manje iznose nego što je njihov realno ostvaren rad. Po stajalištu iz te udruge, podatci Ministarstva zdravlja o poslovanju bolnica u prvoj polovici godine potvrdili su njihova prijašnja očekivanja da će se izlaskom HZZO-a iz državne riznice unaprijediti financijsko poslovanje bolnica.

POZITIVAN REZULTAT SANACIJA Bolnice smanjile gubitke, trećina posluje s dobitkom

Trećina bolnica u sanaciji u prvoj polovici ove godine ostvarila je pozitivan rezultat, što je popraćeno većim brojem pruženih zdravstvenih usluga i smanjenjem lista čekanja, pokazala je analiza Ministarstva zdravlja u kojem očekuju da će ostale bolnice do kraja godine, nastavi li se takav trend, doći na pozitivnu nulu ili ostvariti pozitivan rezultat.

Po podatcima Ministarstva zdravlja, kliničke bolnice smanjile su dugove za 56 posto, a opće bolnice za 94 posto.

Ministar zdravlja Siniša Varga objasnio je novinarima da su bolnice u prvoj polovici godine postigle višestruko bolje rezultate nego u istom razdoblju lani ponajprije zahvaljujući izlasku HZZO-a iz državne riznice te uvođenju novih modela ugovaranja s HZZO-om, plaćanju po izvršenju u drugom kvartalu 2015. i početku provedbe Nacionalnog plana za ovu godinu.

UNICEF donirao opremu za 12 neonatoloških odjela u Hrvatskoj

Udruga napominje da je gubitak bolnica u prvih šest mjeseci ove godine bio oko 170 milijuna kuna, što je po njihovim podatcima 500 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Više od 50 posto bolnica svojim radom opravdalo je novac dobiven od HZZO-a, navodi ta udruga i dodaje da je u lipnju 2015. HZZO dijelu bolnica platio oko 300 milijuna kuna za usluge ostvarene iznad limita te za određene posebne programe i posebno skupe lijekove. Time se, ističe ta udruga, potvrđuje njezino stajalište da prošlogodišnji proračun od 6,9 milijarda kuna za bolnički zdravstveni sustav neće biti dostatan te da je povećanje bolničkog proračuna HZZO-a na 8,2 milijarde kuna bilo nužno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene