KBC Sestre milosrdnice jedina su bolnica u Hrvatskoj, ali i šire koja uzgaja kožu u banci tkiva. Nakon kornatske tragedije, počeli su s radom i kažu kako imaju puno posla.


Često imaju pacijente koji su zadobili i više od 80% opeklina na tijelu i koji se uspješno liječe.

Vezani članci HZZO pokrenuo novi sustav naručivanja Nadograđen sustav za dostavu računa raseljenih Ukrajinaca: Bit će isti kao i za hrvatske osiguranike Zdravstveno osiguranje, ilustracije HZZO uputio važno upozorenje građanima: "Ako se nađete u ovakvoj situaciji, odmah se javite policiji"

Paleći korov, Juraj Jurinec je doživio nesreću.

"Zahvatila mi je vatra hlače. Dok sam ja skinuo cipelu, dotle mi je veliku opekotinu napravilo na nogi", priča Juraj.

Zbog toga je u bolnici duže od dva mjeseca. Odjel za opekline Klinike za traumatologiju KBCa Sestre milosrdnice jedini je takav u Hrvatskoj. Tu dolaze najteži slučajevi.

Jedina banka tkiva u Hrvatskoj

"Recimo, jedan teži pacijent sa 50% opeklina, ako je i starije dobi, to su liječenja i po šest mjeseci. Vrlo lako se dostigne milijun kuna za čas. A koliko Vi dobijete natrag od HZZO- a? Pa negdje oko 50%, recimo", kaže Hrvoje Tomičić, pročelnik Odjela za opekline.

Kada pacijent ima više od 60% opeklina na tijelu, za njega se uzgaja koža u banci tkiva - jedinoj takvoj u Hrvatskoj.

"Evo, liječi se u Klaićevoj dijete koje je zaista teško opečeno - 93% tjelesne površine, dobijemo mali uzorak kože od njega, jedno cm kvadratni i postupak uzgoja traje jedno tri do četiri tjedna", kaže Mirna Tominac Trcin, pročelnica Banke tkiva.

Postupak dugotrajan i skup

Cijeli postupak je dugotrajan i vrlo skup.

"Oko 9 eura po cm kvadratnom je koža, a treba je dosta, ovisno o postotku opekline", kaže Tominac Trcin.

Osim uzgoja kože, banka tkiva još nešto pohranjuje pa su tako u zamrzivaču na -80 pohranjene obrađene posteljice koje služe za liječenje bolesti oka i kože.

Unatoč velikom naporu i rezultatima koje banka tkiva daje, problema ipak ima.

"Ako recimo, uzgajamo za Klaićevu, onda fakturiramo taj iznos Klaićevoj bolnici, koja onda fakturira HZZO-u, HZZO plaća Klaićevoj i onda mi čekamo po godinu i više da Klaićeva plati nama", objašnjava Tominac Trcin.

HZZO traži rješenje

HZZO je upoznat s problemom te poručuje kako pokušavaju iznaći rješenje za konkretnu situaciju.

„U trenutnim zakonskim okvirima, HZZO nije u mogućnosti platiti uslugu uzgoja kože izravno banci tkiva jer se ne radi o ugovornom partneru Zavoda, već ju može platiti samo onoj ustanovi koja je provela liječenje pacijenta“, poručuju iz HZZO-a.

Dok se čeka rasplet ove administrativne zavrzlame, u banci tkiva predano rade. Bez obzira na minus s kojim se bolnica bori, pacijenti moraju biti zbrinuti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju