Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nesrazmjer između zarađene i imovine koju posjedujete Porezna uprava sve strože kontrolira. Otkako je u srpnju uvedena javna lista poreznih dužnika počeli su plijeniti nekretnine i pokretnine. Upisali su se i na tri laka zrakoplova, a do sada im je od 3000 dužnika uplaćeno nešto više od 200 milijuna kuna.


Stanovi, kuće, apartmani, zgrade... Sve to plijeni porezna ako ne platite dug. Već su se upisali na mnoge pokretnine. Među njima i tri laka zrakoplova.

Vezani članci Vinogradska bolnica Bolnica u Vinogradskoj nema više nekih lijekova i onkološkim pacijentima javljaju da im je terapija odgođena: "Možete li zamisliti kako se takva osoba osjeća?" Slika nije dostupna POREZNA U VELIKOJ AKCIJI: Na više od 75.000 adresa poslane ovrhe

'Službenici koji rade na ovrhama prvo se naravno ide sa blokadom žiro računa, a onda što se tiče nekretnina i pokretnina one koje bi zapravo u najmanjoj mjeri bile tegotne za dužnika, a dovest će s druge strane do namirenja poreznog tijela kao vjerovnika', kaže Ana Redžić, pomoćnica ravnateljice Porezne uprave.

Više od 3000 ljudi izbjeglo je neugodnost, jer su u cijelosti ili djelomično Poreznoj upravi uplatili 202,9 milijuna kuna. I time su izbrisani s crne liste. 'Svatko tko je u mogućnosti i tko posluje u nekom poslovnom svijetu želi nekakvu dobru sliku o sebi, nastojao je podmiriti ovu obavezu', dodaje Redžić.

>> Ovo će određivati porez koji ćete plaćati na svoje nekretnine

Snašle su se i neke glazbene zvijezde i javnosti poznate osobe pokrenuvši tužbe na Upravnom sudu. Do okončanja spora njihovih imena nema na listi. Na listi su pravne osobe s dugovanjima iznad 300.000 kuna. Obrtnici s dugovanjima većim od 100.000 kuna, ali i građani koji za poreze i doprinose pojedinačno duguju više od 15.000 kuna.

Porezna je svjesna da se za dobar dio najvećih dužnika neće moći naplatiti kroz ovrhe, već predstečajnim nagodbama. Građanima koji su u teškom socijalnom stanju zato se nudi otpis duga. 'Ukoliko imate nekakav porezni dug, a niste ga u stanju platiti osim mogućnosti da ga platite kroz rate, imate mogućnost i da tražite da se ustanovi da vi niste u skladu sa svojim prihodima u mogućnosti ga podmiriti pa da vam se otpiše', upozorava pomoćnica ravnateljice Porezne uprave.

Iz porezne poručuju da u slučajevima ovrhe rijetko plijene nekretnine koje su obiteljima jedine i služe isključivo za stanovanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook