Zbog pravila Europske unije diže se trošarina na cigarete pa duhanska industrija najavljuje poskupljenje. S druge strane, nešto će i pojeftiniti zbog porezne reforme. Snizit će se trošarina pri kupnji putničkog kombija te oldtimera.


Cigareta uz kavu od sljedeće će godine biti još skuplja. Duhanska industrija do kraja 2017. najavljuje dva poskupljenja cigareta za jednu kunu. Na primjer, cigarete koje stoje 20 kuna, ukupno će poskupjeti na 22 kune.

Iz duhanske industrije strahuju da će im pasti zarada jer će se sve više pušača okrenuti crnom tržištu i kupovati cigarete preko granice u Bosni i Hercegovini ili rezani duhan na ilegalnom tržištu.

Najskuplje cigarete u Europskoj uniji su u Švedskoj - kutija u prosjeku stoji 49 kuna, hrvatski je prosjek 25 kuna. Najjeftinije cigarete su u Litvi - 15 kuna kutija.

Niže trošarine za kupnju pkombija za prijevoz putnika

Dok će trošarina na cigarete porasti, snizit će se za kupnju kombija za prijevoz putnika. Željko vozi turiste po Zagrebu i znatno će uštedjeti kad će kupovati novi kombi. ''Nekakav kombi košta 240 tisuća, trošarina je 40 tisuća, znači na pola to je 20 tisuća'', rekao je Željko.

Na zalasku je prodavanje uvezenih rabljenih vozila na sajmovima jer se uvodi obvezna najava dovoza automobila iz inozemstva u Hrvatsku.''Najteže će taj zakon pogoditi švercere jer država će jednostavno imati pod kontrolom taj biznis'', kaže Kristijan Tičak, glavni urednik Motorevije.

Ministar financija odlučio je razveseliti vlasnike i ljubitelje oldtimera. Neće se plaćati porez na vozila starija od 30 godina.