454744
454744
454744
454744
454744

U ovim europskim zemljama ne možete zapaliti gotovo nigdje, a u nekima se dimi čak i u tramvajima

  • , 26.10.2016., 08:55
  • Autor:
  • komentara

Predložene izmjene Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda unijele su nemir među ugostitelje čije bi terase odlukom lokalne uprave mogle postati nepušačke zone.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Izmjenama koje još čekaju saborsku raspravu, omogućilo bi se lokalnoj samoupravi da nepušačke zone proglasi u cijelom gradu ili na određenim javnim površinama. Zbog nejasno napisanog zakona ugostitelji strahuju kako bi se nepušačke zone mogle uvesti na terasama kafića.

Većina gradskih vlasti zasad se ne izjašnjava o uvođenju nepušačkih zona tvrdeći kako izmjene prvo trebaju biti usvojene. Poručuju tek da će prije eventualne odluke provesti javnu raspravu i konzultirati se sa svim zainteresiranim stranama.

I dok još uvijek nije poznato hoće li svaki treći Hrvat koji puši moći zapaliti na terasi omiljenog kafića, podaci Europske komisije iz 2013. godine otkrivaju velike razlike u "pušačkim" zakonima diljem Europe.

SLOVENIJA

Slovenski parlament 2007. je godine uveo zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Zabrana se, međutim ne odnosi na "otvorene javne prostore", posebne prostorije za pušače u kafićima, hotelima, umirovljeničkim domovima i zatvorima. Pušačke kabine ne smiju zauzimati više od 20% ukupne površine ustanove. Maloljetnicima je zabranjena kupovina cigareta i duhanskih proizvoda, a na kutijama cigareta nalaze se obavijesti s brojem telefonske linije za pomoć pri prestanku pušenja.

AUSTRIJA

Pušenje u Austriji zabranjeno je u svim zatvorenim javnim prostorima, no postoje iznimke kad je riječ o prostorima u kojima se služi jelo i piće. Pušenje na radnom mjestu dozvoljeno je u slučajevima kada nijedan radnik ne radi u zatvorenom prostoru.

Od 2009. godine svi restorani, kafići i noćni klubovi veći od 50 metara četvornih moraju biti nepušačke zone ili mogu imati odvojene prostorije za pušenje. Ugostiteljski objekti manji od 50 metara kvadratnih mogu odlučiti hoće li njihovi lokali biti pušački ili nepušački.

MAKEDONIJA

Makedonija se nalazi među europskim zemljama s najstrožim ograničenjima za pušače. Duhanski dim zabranjen u svim zatvorenim javnim prostorima, a u ponekim slučajevima i na otvorenom. Pušenje je od 2010. zabranjeno u kafićima, restoranima i noćnim klubovima. Dozvoljeno je isključivo u vlastitim stambenim prostorima te otvorenim prostorima na kojima se ne održavaju sportske, kulturne ili zabavne priredbe.

SRBIJA

Srpski parlament novi zakon o ograničavanju korištenja duhanskih proizvoda uveo je 2010. godine. Njime se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim radnim prostorima, javnim prostorima te otvorenim prostorima koji su dio zdravstvenih, obrazovnih i odgojnih ustanova. Zakonom su propisane visoke kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata koji ne poštuju zabrana pušenja. Kafići i restorani manji od 80 metara kvadratnih mogu birati hoće li njihovi lokali biti pušački ili nepušački, dok veći moraju odvojiti prostor za pušače i nepušače.

BUGARSKA

Stroga zabrana pušenja u svim javnim prostorima uključujući kafiće, restorane, klubove, radna mjesta i sportske stadione na snagu je stupila 1. lipnja 2012. godine.

ESTONIJA

Estonija je jedna od europskih zemalja s "najliberalnijim" pušačkim zakonima. Pušenje je zabranjeno u zatvorenim radnim prostorima, izuzev restorana. Zapaliti se može u odvojenim prostorima unutar kafića i noćnih klubova. Pušenje je u određenim uvjetima dozvoljeno u zdravstvenim i odgojnim ustanovama, a pušači svojoj nikotinskoj ovisnosti mogu udovoljiti čak i u javnom prijevozu u kojem postoje odvojeni prostori za pušače.

MAĐARSKA

Među zemljama s restriktivnijim zakonima o korištenju duhanskih proizvoda je i Mađarska. Pušenje je zabranjeno u javnom prijevozu, bolnicama, zračnim lukama te javnim prostorima uključujući i zgradu parlamenta. Neki gradovi poput Budimpešte uveli su zabranu pušenja na stanicama javnog prijevoza. Od 2013. duhanske prozivode može prodavati jedino privatna kompanija "Nemzeti Dohánybolt" koja se nalazi pod kontrolom države. Broj lokacija na kojima je moguće kupiti cigarete od 2013. godine smanjio se s 42.000 na 5300. Pušenje je zabranjeno u kafićima, restoranima i klubovima.

NJEMAČKA

Svaka od 16 saveznih pokrajina ima vlastite pušačke zakone. Bavarska, Saaska i Sjeverna Rajna-Vestfalija u kojima živi 40 posto ukupne populacije, imaju stroge zabrane pušenja u svim restoranima, kafićima i noćnim klubovima.

FRANCUSKA

Pušenje je zabranjeno u svim javnim prostorima izuzev kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata koji moraju udovoljiti striktnim tehničkim odredbama ako žele ugostiti pušače.

U nastavku pogledajte kakva je situacija u ostalim zemljama:

Smoke-free Legislation Table En by Anonymous wS9MVv5ayf on Scribd

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se