Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Porazna istina: Hrvatski školarci su pretili, ne vole školu i više piju od europskih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodno istraživanje, koje se provodi svake četiri godine, dalo je još jedan upozoravajući podatak: broj pretile djece u Hrvatskoj nikad nije bio veći.

Ne doručkuju redovito, ali jedu previše ugljikohidrata i draže im je više od tri sata na dan sjediti za računalom nego udarati loptu.

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Noćni klub - 2 Istraga se nastavlja Alkoholom se otrovalo 12 maloljetnika: Policija prijavila beogradski klub

Broj koji se stalno povećava je broj pretile djece. Od 2002. do danas, postotak se gotovo udvostručio. Stručnjaci upozoravaju, za zdrave navike, treba krenuti odmalena. 'Vrtićka djeca koja imaju nove jelovnike i standarde, kad krenu u školu, u toj će se dobi lakše prilagoditi boljim prehrambenim navikama', rekla je dr. Iva Pejnović Franelić.

>> Evo kako to izgleda kada djeca preuzmu ulogu roditelja!

Ono što dodatno zabrinjava je i trend pijenja. U nekoliko godina naši su školarci s 13. mjesta skočili na 4. po učestalosti konzumiranja alkohola. 'Mi apsolutno moramo nastojati da se zakoni koji ograničavaju prodaju i posluživanje pića mladima - provode', rekla je prof.dr.sc. Marina Kuzman. 'Ne bi smjeli tolerirati da maloljetnici piju, a mi to gledamo sa simpatijom', dodala je.

Svaki četvrti učenik gotovo svaku večer izlazi dan

'Mladi se danas sve više ponašaju kao da su stariji. Još u osnovnjaku to počne', rekla je učenica Mia. Točnije, s 11, kao i izlasci. Svaki četvrti učenik, gotovo svaku večer izlazi van. Stručnjaci upozoravaju roditelje da uspore djecu. 'Ta djeca će imati kad izlaziti, naizlaziti će se u životu. Nema nikakve potrebe da to krene već s 11 godina', rekla je dr.sc. Ivana Pavić Šimetin. I po sagorijevanju cigareta smo iznad europskog prosjeka.

Na pitanje koliko volimo školu, odgovor je - nimalo. Na posljednjem smo mjestu. 'Takav je temperament naš, da sve što se mora nam se ne sviđa', rekao je jedan učenik. 'Ne mrzim toliko školu jer vidim prijatelje, ali je, zamorno je', rekla je druga učenica. Istraživanje ostavlja jedan zaključak - krajnje je vrijeme za popravni. A na njemu trebaju poraditi i obitelj i društvo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene