Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TESTIRAJTE SE

Zabrinjavajući porast: Čak 140 zloćudnih tumora kože na uzorku od 1000 Zagrepčana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na uzorku od 1000 Zagrepčana otkriveno je 140 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 20 melanoma te oko 120 ostalih zloćudnih tumora kože.

U nedjelju se na Europskom trgu održala  javnozdravstvena akcija ''Djeluj sada'', u sklopu koje su građani imali priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima.

Pročitajte i ovo Mirna Šitum i Martina Bolšec Oblak OPASNOST OD MELANOMA Stručnjakinja o opasnostima od sunca: Koji su madeži sumnjivi, ima li zdravog tamnjenja i treba li zabraniti solarij maloljetnicima? Zaštita od sunca i melanom - 5 RANO OTKRIVANJE JE KLJUČNO Ljetne vrućine za neke donose i veliku opasnost: Doznajte tko je sve u rizičnoj skupini

Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom. Ako uspoređujemo rezultate iz 2017. godine s ovogodišnjima, porast je gotovo dvaput veći. Naime, 2017. godine na uzorku od 1207 građana otkriveno je 10 melanoma.

Prema statističkim podacima, u 2015. godini u Hrvatskoj bilo je ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 posto.

Broj novooboljelih žena gotovo je jednak broju u 2014. godini, ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca, sa 305 u 2014. na 362 u 2015. godini. Posebno je zabrinjavajući podatak da je melanom već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih. Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene