Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem je oporezivanje

Pomorci prijete da će povući 400 milijuna eura iz domaćih banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat pomoraca Hrvatske preporučit će svojim članovima da povuku novac iz domaćih banaka ako se ne riješe problemi koji, kako ističe, proistječu iz odredaba pravilnika o oporezivanju pomoraca.

Tajnik SPH Predrag Brazzoduro tvrdi na internetskim stranicama tog sindikata kako pomorci ne mogu uživati ista prava kao ostali građani te da bi ih zbog toga država trebala drukčije tretirati. Ističe da bi se u broj dana koje pomorac provede na brodu trebali uračunati i dani puta do broda, bolovanje i izobrazba.

Pročitajte i ovo Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar" Naši pomorci kod Jemena - 3 Plovidba Crvenim morem Hrvatski kapetan na ruti hutista: "Kad je bilo najkritičnije, zaštitari su držali puške na gotovs''

Po tom pravilniku, pomorac mora biti najmanje 183 dana u godini na brodu kako bi bio oslobođen plaćanja poreza. SPH ističe da većina pomoraca ove godine zbog ritma boravka na brodu te recesije neće provesti potrebna 183 dana na brodu. Problemi pri podnošenju poreznih prijava pomoraca pojavljuju se i zbog nedovoljno jasno utvrđenih stajališta o mogućnosti plaćanja poreza u više rata, o čemu odlučuju ispostave porezne uprave u mjestima u kojima pomorci imaju prebivalište.

SPH traži da ovlaštena državna tijela prihvate zahtjeve pomoraca o izmjenama pravilnika o oporezivanju te da se hitno riješe otvorena pitanja vezana uz prijavu poreza pomoraca za proteklu godinu. SPH procjenjuje da hrvatski pomorci u domaćim bankama u godini drže više od 400 milijuna eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene