Obavijesti Video Pretražite Navigacija
susjedi zatražili pomoć

Hrvatski kanader pomaže u gašenju požara u Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske upućen je u nedjelju u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog vrha u blizini Nove Gorice.

Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je upućen na gašenje požara u Sloveniju, temeljem Naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji, a na osnovu zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

"Hrvatska i naše protupožarne zračne snage još su jednom potvrdile svoju spremnost i sposobnost za izvršavanje protupožarnih zadaća, ne samo u Hrvatskoj nego i van naših granica. Baš kao što smo i krajem ožujka pomagali u gašenju požara u Sloveniji, ponovno pomažemo susjedima kada im je to najpotrebnije.

Drago mi je što imamo tako dobro obučene pilote koji mogu pomoći i u najzahtjevnijim situacijama", poručio je ministar obrane Mario Banožić.
Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, avion HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Podsjetimo, u Zakonu o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite.

Pročitajte i ovo Požari u Španjolskoj - 3 APOKALIPSA DANAS VIDEO/FOTO Jug Europe gori, požari gutaju sve pred sobom, temperature neće znatnije pasti, ljudi umiru od vrućine: "Ovo je užasno"

Pročitajte i ovo Zapalio se gliser kod Brača Obavještena i Lučka kapetanija VIDEO Drama kod Brača: Zapalio se brod, četiri osobe bježale od buktinje

Vlada je na sjednici 3. ožujka 2022. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini.

Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2022. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene