Turiste, koji su bježali iz talijanskog odmarališta Bibione zbog šumskog požara, morala je s mora spašavati obalna straža, piše u subotu njemačka agencija dpa. Požari bijesne diljem Europe, a vlasti mole građane da ne pale vatru na otvorenom.

Galerija Požari haraju Europom - 1 Požari haraju Europom - 2 Požari haraju Europom - 3 +0 Požari haraju Europom - 4

Požar je u petak izbio u popularnom turističkom području, prema medijskim izvješćima.

Nekoliko vatrogasnih postrojbi, uključujući i protupožarni helikopter, borili su se požarom na granici između pokrajina Veneto i Furlanije-Julijske krajine. Obuzdali su vatru do navečer.

Videosnimke prikazuju kako požar proždire drveće i kako se gusti dim, koji se mogao vidjeti kilometrima daleko, podiže u nebo.

"Nadamo se da neće doći do promjene u narednim satima, no ne bi trebalo biti nestalih", rekao je Pierluigi Grosseto, zamjenik gradonačelnika San Michele al Tagliamenta za novinsku agenciju ANSA.

Dodao je da policija istražuje uzrok požara. S obzirom na sušu, moguće je da se vatra zapalila sama od sebe, rekao je Grosseto.

Zbog ogromne suše, vatrogasne postrojbe se bore s požarima diljem Italije.

Požar u Portugalu Srušio se protupožarni avion koji je gasio šumski požar: Pilot poginuo

Devedeset vatrogasaca, dva helikoptera i dva protupožarna zrakoplova raspoređeni su u mjestu Frassilongo u sjevernoj talijanskoj pokrajini Trident zbog šumskog požara na području od otprilike 70 hektara.

Snage civilne zaštite su upozorile ljude da se ne približavaju planinarskom i skijaškom području istočno od grada Trenta.

Vatrogasne postrojbe iz grada Lucce, u pokrajini Toskani, morale su ugasiti vatru u masliniku u petak.

Do šumskih požara je došlo i na otocima Siciliji i Sardiniji, a protupožarne letjelice su korištene kako bi ih se ugasilo.

Šumski požar na Kreti pod nadzorom, sela evakuirana

Šumski požar koji od petka bjesni na otoku Kreti južno od lučkog grada Rethymno u subotu je stavljen pod kontrolu.

Grčka vatrogasna brigada rekla je da su se cijelu noć borili s plamenom.

Slika nije dostupna Potresna objava šibenskog DVD-a o uvjetima borbe s vatrom: "Ne želimo tapšanje po ramenu. Počinjemo gubiti bitku s požarima..."

Šest sela je evakuirano. Iako se vatra približila naseljima, nijedna kuća nije zahvaćena, rekao je za Skai gradonačelnik općine Agios Vasilios.

Prema zadnjim podacima na terenu je bilo angažirano 110 vatrogasaca s 33 vatrogasna vozila. U zoru je s radom nastavilo i pet protupožarnih helikoptera. U regiji su puhali olujni vjetrovi koji su neprestano širili požar.

Ministarstvo za klimatske krize i zaštitu građana ponovno je upozorilo na "vrlo visok rizik od šumskih požara" u pet regija u zemlji.

Razina upozorenja četiri - od pet - odnosi se na regiju Atike s glavnim gradom Atenom, kao i na otoke Eubeju, Kretu, Kios i Samos, između ostalih.

Požar autobusa Užas kod Varaždina: Zapalio se autobus iz Slovačke i potpuno izgorio

Vlasti su apelirale na građane da ni pod kojim uvjetima ne pale vatru na otvorenom.

Požari se nastavljaju širiti na jugozapadu Francuske, izgorjelo 10.000 hektara

Šumski požari proširili su se na jugozapadu Francuske u subotu na gotovo 10.000 hektara u pokrajini Gironde, za razliku od 7300 hektara u petak.

Više od 12.200 ljudi je evakuirano s tog područja do subote ujutro, a više od tisuću vatrogasaca pokušava obuzdati požare, rekle su u izjavi vlasti pokrajina Nove Akvitanije i Gironde.

"S obzirom na vremenske uvjete i velike rizike od izbijanja požara, vlasti su privremeno onemogućile pristup šumskim područjima za profesionalne i rekreativne aktivnosti", stoji u izjavi.

Slika nije dostupna Potresna objava šibenskog DVD-a o uvjetima borbe s vatrom: "Ne želimo tapšanje po ramenu. Počinjemo gubiti bitku s požarima..."

Šumski požari pogodili su Francusku, kao i druge europske zemlje poput Portugala i Španjolske, tijekom proteklih nekoliko tjedana nakon porasta temperatura. Požari oko grada Teste-de-Buch u pokrajini Gironde su se stabilizirali nakon što su zahvatili više od 3.000 hektara od početka krize.

U obližnjem gradu Landirasu, gdje je spaljeno 6.500 hektara i evakuirano 2.200 ljudi, požari su se nastavili širiti preko noći, a snažni vjetrovi su ih pomaknuli prema jugozapadu.

"Imamo požar koji će se nastaviti širiti", rekao je Vincet Ferrier, zamjenik prefekta u Langonu u pokrajini Gironde, tijekom tiskovne konferencije u subotu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju