Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polemika

Političari o sukobu Josipović - Pupovac: Retorika je malo gruba, ali i tema je gruba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što misle o ovoj polemici te predsjednikovim ocjenama da je Milorad Pupovac etnobiznismen, pitali smo one koji su s predsjednikom Srpskog narodnog vijeća najviše surađivali - predstavnike bivše i sadašnje Vlade te saborske zastupnike.

Milorad Pupovac godinama je surađivao s Vladama. Punih osam godina bio je i važan koalicijski partner HDZ-u. Predsjednik Ivo Josipović sada ga optužuje za reketarenje i izvlačenje financijske koristi iz proračuna. Bivša premijerka, međutim, takvo što nije primijetila.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Milorad Pupovac O rezultatima izbora Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu"

'Reketarenja nije bilo. Da se to dogodilo, bio bi to sasvim sigurno trenutak za razlaz koalicije', rekla je bivša potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Aktualna Vlada u polemiku, barem javno, ne želi se upuštati. No, visoki izvor iz Banskih dvora ovo prepucavanje smatra pretjeranim, zakašnjelim i štetnim.

Pitali smo za mišljenje parlamentarne stranke. 'Retorika je malo gruba, ali i tema je gruba. Ne mislim da je predsjednik Josipović tu prešao crtu', rekao je Nikola Vuljanović iz Hrvatskih Laburista.

>> Josipović: Pupovac govori kao da postoje dvije RH, u jednoj sam predsjednik ja, u drugoj on

'Nažalost i jedan i drugi su u pravu. I predsjednik Josipović tek se sad sjetio kazati ono što svi mi odavno znamo za Milorada Pupovca, ali i Milorad Pupovac kad kaže za predsjednika Josipovića da itekako vodi prije svega brigu o svojim osobnim interesima', smatra Dinko Burić iz HDSSB-a.

'To se neminovno reflektira na ukupno društvo, na građane, na obične ljude i na raspravu ili dijalog na ulici, a ne bi bilo dobro da ova rasprava dođe do ulične rasprave', rekla je Kosor.

Optužbe pojedinih Srba u Hrvatskoj su da se novac koji dobiva Srpsko narodno vijeće netransparentno troši. Provjerili smo o kojim je iznosima riječ. Iz državnog proračuna srpska nacionalna manjina dobiva 11.333.000 kuna. Gotovo pola tog iznosa, 5.177.000 dobiva Srpsko kulturno društvo. Drugi najveći dio kolača od 4.320.000 ide srpskom narodnom vijeću čiji je Pupovac predsjednik, te se ostatak dijeli drugim srpskim udrugama.

Lani je općinsko državno odvjetništvo povuklo kaznenu prijavu jer neregularnosti u knjigama nisu pronašli. Vatru je tada rasplamsala i rasprava oko izbornog zakona koji je SDSS-u praktički osiguravao mjesto u Saboru. Na prošlim izborima, od gotovo 184.000 birača srpske nacionalne manjine, za izbor svojih predstavnika odazvalo se njih samo 22.933.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene