Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Političarima alkohol nije stran. Ministri, gradonačelnici, saborski zastupnici... Mnogo ih je uhvaćeno u vožnji u alkoholiziranom stanju, neki su čak prouzročili i prometnu nesreću, ali ostavku - nisu ponudili.


Bivši ministar kulture Berislav Šipuš službenim je automobilom upravljao s 0,7 promila - platio je 750 kuna kazne i sve prešutio. Mandat nije dao na raspolaganje.

HNS-ov gradonačelnik Varaždina Goran Habuš službenim je automobilom skrivio prometnu nesreću. Napuhao je 1,6 promila, tražio analizu krvi koja je kasnije utvrdila i više, ostao bez vozačke, platio kaznu, povukao se s liste za Sabor, ali je zadržao gradonačelničku fotelju.

Vezani članci Predizborni plakati Jedno govore, drugo rade, ili zaborave što su govorili. Provjerili smo što sve lažu političari Inspirativni posteri Izjave političara pretvara u inspirativne postere, Krstičević je neiscrpan izvor materijala

Priča pijanog Milana Bandića najpoznatija je u povijesti političkog života hrvatske. Izazvao je prometnu nesreću i pobjegao. Napuhao je 1,6 promila, ostao bez vozačke, pod pritiskom tadašnje stranke - SDP-a podnio ostavku do idućih izbora.

Zbog čašice više, 0,7 promila napuhao je i osječko baranjski župan Vladimir Šišljagić. Zaradio je prekršajnu prijavu, ali je ostao na funkciji župana.

S funkcije nije odstupio ni gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Iako je doživio prometnu nesreću, napuhao 1,69 promila, izgubio je vozačku i zaradio prijavu.

Posljednji uhvaćen je i Davor Bernardić. Preksinoć je vozio pod utjecajem alkohola. Napuhao je 0,94 promila. Bernardića je zaustavila redovita policijska ophodnja. Isključen je iz prometa uz novčanu kaznu. Za sada se javnosti - samo ispričao.

Osim manjka političke i moralne odgovornosti, političari se nerijetko pokušavaju izvući utjecajem. A odgovornost - rijetko pokazuju.