Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Političarima alkohol nije stran. Ministri, gradonačelnici, saborski zastupnici... Mnogo ih je uhvaćeno u vožnji u alkoholiziranom stanju, neki su čak prouzročili i prometnu nesreću, ali ostavku - nisu ponudili.


Bivši ministar kulture Berislav Šipuš službenim je automobilom upravljao s 0,7 promila - platio je 750 kuna kazne i sve prešutio. Mandat nije dao na raspolaganje.

HNS-ov gradonačelnik Varaždina Goran Habuš službenim je automobilom skrivio prometnu nesreću. Napuhao je 1,6 promila, tražio analizu krvi koja je kasnije utvrdila i više, ostao bez vozačke, platio kaznu, povukao se s liste za Sabor, ali je zadržao gradonačelničku fotelju.

Vezani članci Građani o epidemiološkim mjerama Građani su svjesni da situacija nije dobra i da su brojke zastrašujuće: "Apeliram na sve mlade da nose maske i da pregrme ovaj period" Milan Bandić Bandić se obrušio na mjere Stožera: "Ovo je mogao donijeti samo netko tko se ponaša kao da ima ular pa ne vidi dovoljno široko"

Priča pijanog Milana Bandića najpoznatija je u povijesti političkog života hrvatske. Izazvao je prometnu nesreću i pobjegao. Napuhao je 1,6 promila, ostao bez vozačke, pod pritiskom tadašnje stranke - SDP-a podnio ostavku do idućih izbora.

Zbog čašice više, 0,7 promila napuhao je i osječko baranjski župan Vladimir Šišljagić. Zaradio je prekršajnu prijavu, ali je ostao na funkciji župana.

S funkcije nije odstupio ni gradonačelnik Poreča Edi Štifanić. Iako je doživio prometnu nesreću, napuhao 1,69 promila, izgubio je vozačku i zaradio prijavu.

Posljednji uhvaćen je i Davor Bernardić. Preksinoć je vozio pod utjecajem alkohola. Napuhao je 0,94 promila. Bernardića je zaustavila redovita policijska ophodnja. Isključen je iz prometa uz novčanu kaznu. Za sada se javnosti - samo ispričao.

Osim manjka političke i moralne odgovornosti, političari se nerijetko pokušavaju izvući utjecajem. A odgovornost - rijetko pokazuju.