Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najcrniji dan u prometu

Policija upozorava vozače i uvodi nove mjere za Martinje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija se priprema za vinski vikend. Narodni običaj krštenja mošta, poznatiji kao 'Martinje' po običaju je najcrnji dan na hrvatskim prometnicama, jer je previše onih koje ljubav prema vinu dovede do tragedije.

Policija će angažirati maksimalan broj službenika, i svu raspoloživu operativnu tehniku. Očekuje se maksimalno rigorozan pristup, a za to imaju valjan razlog lani je za Martinje poginulo 12 osoba,a policija je kaznila više od petsto nesavjesnih vozača. Najvažnija novost da će pijane vozače nakon kazne odvesti na otrježnjenje u policijske ćelije. Novčane kazne su iste od 5.000 do 15.000 kuna, te kazna zatvora u trajanju od 60 dana.

Pročitajte i ovo Prljave tablice na automobilima; ilustracija - 1 Loš trik Zaprljate li ih, mogli bi vam iz novčanika izbiti priličnu svotu: Kazne se penju do 1990 eura! Obijesna vožnja: Ilustracija - 3 Ispisano tek 50-ak kazni Mogli bi završiti u zatvoru na tri godine, ali oni se na to ne obaziru: Važno je samo biti prvi na semaforu

>> Martinje - najcrnji dan na hrvatskim prometnicama

Umjesto veselih slika krštenja mladog vina, u vrijeme Martinja obasipaju nas stravični kadrovi. Policija upozorava pojačanim patrolama i najrepresivnijim mjerama dosad. 'Ukoliko policija zatekne vozača koji ima preko 1 i pol promil alkohola u organizmu, onda postoji mogućnost uhićenja i privođenja sucu koji tada ima mogućnost određivanja zatvorske kazne u trajanju do 60 dana', objasnio nam je Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Uhićenja odmah nakon puhanja, samo na području Zagreba ove je godine bilo više od tisuću. No još uvijek je najveći problem, ističu stručnjaci, kada pijana osoba ima stav da se nesreća događa nekome drugome.

Fiksni alkotesteri i šokantni videi

'Koliko smo mi kao društvo, kao građani spremni da tog vozača onemogućimo da ide u automobil da ne sjedamo s njim u isti automobil u kojem on pijani vozi', istaknuo je psiholog Tomo Kišić. Broj stradalih smanjio se, no u nesrećama u kojima su sudjelovali mladi vozači i ove je godine poginulo više od 100 osoba. 'Dobar primjer mladića koji se ponaša kako treba, teško ga mladi prihvaćaju, kul je onaj koji puši, koji pije i koji zna upravljati motorni vozilom više od brzine koja se ograničava', dodao je Kišić. Novim konkretnim mjerama koje predlaže struka, traže se znatno manje cijene taksija, naljepnice na alkoholnim pićima slične onima na cigaretama. Traži se od svih ugostitelja da postave fiksne alkotestere, te sljedeći primjer zapada, prikazivanje šokantnih video spotova, prvenstveno usmjerenih na mlade vozače.

'Dakle vi vidite odsječenu ruku koja leti po zraku i onda kad vidite te šokantne scene naravno da ćete pomislit, pa neće se to valjda meni dogodit, a neće se dogodit ako ću pripaziti', pojasnio nam je Boris Šprem, predsjednik udruge sigurnost u prometu. Pri izlasku veselo društvo bi unaprijed trebalo odrediti trijeznog vozača. Sa stavom, mogu ja do kuće, možda ne dogurate ni do prvog zavoja.

Prakticirate li vožnju inakon alkohola za Martinje?

  • Da
  • Ne
  • Ne pijem

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene