Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE VIŠE KRAĐA I PRIJEVARA

Policija upozorava: Ovako varaju starije i kradu im novac i nakit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka policija upozorava na povećan broj drskih krađa i prijevara na štetu starijih osoba koji je zabilježen u 2016., a nastavljen i u ovoj godini.

Kradljivci i prevaranti imaju različite metode, a iz PU zagrebačke navode one najčešće. 

Pročitajte i ovo Gužve zbog radnih dozvola Organizacija rada Danima se stvaraju velike gužve: Spavaju pred policijom, a svi žele samo jedno Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku

Primjerice, prevaranti se starijim osobama predstavljaju kao medicinski djelatnici najčešće nudeći besplatnu masažu samo kako bi ušli u njihov stan. I dok jedna osoba masira žrtvu, druga pretražuje stan tražeći novac i nakit. Ponekad u tom trenutku ulazi i treća osoba koja također krade novac i nakit

U drugom slučaju lopovi se telefonom predstave kao zaposlenici banaka uvjeravajući žrtvu da su se pojavile lažne novčanice ili im je istekao rok te da će k njima doći preuzeti novac za provjeru. Ako osoba na koju se prevaranti namjere odbije takvu ponudu, prijeti joj se policijom, privođenjem i pretragom stana. Ukoliko žrtva kaže da o tome brinu ukućani, prevaranti prekinu poziv pa nakon par minuta opet nazovu i uvjere je da su se čuli s ukućanima koji su odobrili predaju novca. 

Ponekad se lažno predstavljaju kao policajci koji su pronašli nekog lopova i najave se da će doći u dom žrtve po otiske prstiju na novčanicama i nakitu. 

U nekim slučajevima dogodi se da se prevaranti telefonom predstave kao djelatnici Porezne uprave uvjeravajući žrtvu da je dobila povrat novca koji će joj biti isplaćen tek kad uplati određen iznos. Nakon toga na adresu žrtve dolazi lažni zaposlenik Porezne uprave po taj novac. 

"Prilikom počinjenja ovih kaznenih djela najčešće ne postoje svjedoci jer počinitelji paze kada dolaze na adresu, kuda ulaze i koga kontaktiraju, osobe starije životne dobi (žrtve) savjetujemo da uvijek budu sumnjičavi i nazovu policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih 'službenih' osoba. Napominjemo da zaposlenici banaka, zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, porezni i policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja i ne mijenjaju novac radi isteka, ne obavljaju povrat poreza, a policijski službenici ne dolaze na adrese stanovanja radi izuzimanja otisaka prstiju s novčanica ili nakita. U slučaju da policijski službenici dođu na adresu stanovanja, predstavljaju se službenom iskaznicom i značkom te za sva postupanja izdaju dokument odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta", poručuju iz PU zagrebačke.

Policija apelira i na osobe koje brinu o svojim starijima da im daju jasne upute da ne puštaju u svoj dom nikakve službene osobe koje ih žele besplatno masirati, provjeravati im novac, vraćati porez ili uzimati otiske prstiju s novca ili nakita.

"S obzirom da počinitelji ovih kaznenih djela iskorištavaju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju, savjetujemo osobama koje se brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu i preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti da ne postanu žrtve", poručuju iz policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene