Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija uputila poziv

Liječnik i medicinska sestra u istražnom zatvoru: U Zagrebačkoj županiji obavljali ilegalne pobačaje

Ilustracija (Foto: Stock / Getty Images Plus)
Ilustracija (Foto: Stock / Getty Images Plus) Foto: Stock / Getty Images Plus
Liječniku i medicinskoj sestri koji su uhićeni zbog abortusa u neovlaštenoj poliklinici sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.

Zagrebačka policija u priopćenju navodi kako je utvrđena osnovana sumnja da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja tijekom 2018. protivno propisima o prekidu trudnoće potaknuli tri osobe na prekid trudnoće, koji su potom uz njihov pristanak obavili u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SPECIJALCI NA TERENU Dojava o pucnjavi u Zapruđu: Ozlijeđeni muškarac prevezen u bolnicu, oglasila se policija Ilustracija kronologija Detalji ubojstva u automat-klubu: Dvojica uhićenih idu na mjesec dana u istražni zatvor

"Po okončanju krim istraživanja osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici. Policijski službenici nastavljaju daljnje krim istraživanje u cilju identifikacije drugih osoba kojima je eventualno izvršen prekid trudnoće u predmetnoj poliklinici ili u drugim ustanovama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Na cijelom slučaju radili su policijski službenici Odjela maloljetničke delinkvencije, Službe općeg kriminaliteta u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Velikoj Gorici i Službom zdravstvene inspekcije.

Istražni zatvor zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nakon što je ispitalo 54-godišnjeg liječnika i 51-godišnju medicinsku sestru osumnjičene zbog protupravnih prekida trudnoće.

Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičeni liječnik i medicinska sestra nezakonite prekide trudnoća obavili 19. ožujka, 5. travnja i 21. lipnja ove godine i to u „poliklinici u vlasništvu prvoosumnjičenika“, „prema ranije dogovorenim terminima s pacijenticama i na njihovo traženje“.

Pritom su bili ''svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće“ jer ona nema status bolnice, izvijestilo je državno odvjetništvo.

Policija je ranije izvijestila da su prekidi trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama kazneno djelo koje predstavlja ''nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu''.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o poliklinici Zahi koja pacijente prima u Zagrebu, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici.

Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama kazneno je djelo i predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu. Građani koji imaju saznanja vezana uz protupravne prekide trudnoće mogu se s povjerenjem obratiti policiji pozivom nabroj 192 ili putem elektronske pošte policija@mup.hr", navodi se u priopćenju. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene