Obavijesti Pretražite Navigacija
Pobačaj u RH nije pravo

"To je rezultat imenovanja Ladislava Ilčića savjetnikom za ljudska prava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo vanjskih poslova iznijelo je u raspravi o ljudskim pravima na Vijeću Europske unije, između ostalog, stav da Hrvatska termin "seksualno i reproduktivno zdravlje i prava" tumači na način da on ne uključuje pobačaj.

Oporba je zgrožena, premijer Andrej Plenković sve relativizira, a ministar Stier pak tvrdi kako sve napisano, samo ocrtava jasne demokršćanske stavove. Hrvatska je pred Europu iznijela mnogo konzervativnije stavove o pobačaju i braku te općenio o ljudskim pravima nego li je to činila do sada.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izbori su sve bliže Plenković hvalio Vladu, sasuo kritike na račun političkih protivnika: ''Vidi se trend smanjenja cijena. Oporba je jalova, lijepi etikete'' Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić Govor u Općoj skupštini UN-a Komšić optužio Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove BiH, Plenkovića usporedio s Putinom

"To je jedna uobičajena praksa koja se često države članice učine koje žele kao što znate po nekim pitanjima koje su po principu supsidijarnosti u domeni država članica isto tako dati i svoj nacionalni stav", kaže ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Reproduktivno pravo tako za Hrvatsku od sad ne uključuje pobačaj, a želi promicati i zaštititi isključivo tradicionalnu obitelj. Nezadovoljnika takvim smjerom ne nedostaje.

"Do sada su vlade koje je vodio i SDP i HDZ imale poprilično suglasje oko politike na području ljudskih prava i zstupale takvu politiku u svim međunarodnim tijelima", smatra Joško Klisović.

"To se počelo sve događati od imenovanja Ladislava Ilčića za savjetnika za ljudska prava", smatraju u Centru za mirovne studije.

Premijer Andrej Plenković potez svog ministra relativizira. "Mislim da je bila samo rijeć o pojašnjenju nekih stavova kada su se formulirala zajednička stajališta EU za vijeće za ljudska prava EU. Ne vidim u tome ništa posebno niti nikakvu dramu", kaže.

Šef oporbe Davor Bernardić (SDP) osuđuje ograničavanje ljudskih prava. "Ne želim da Hrvatska se pretvori u malu državicu, turističku destinaciju na bliskom istoku već da bude moderna, progresivna, snažna Europska država", ističe.

Iznenađenje Stierovim potezom nisu krile HDZ-ove europarlamentarke. "Moram priznat da mi nismo koordinirani bili i nisam s time bila upoznata", kaže Dubravka Šuica (HDZ). "Mi nismo još uvijek u Europskom parlamentu znači imali to izvješće", dodaje Ivana Maletić (HDZ).

Socijaldemokratkinje pak nisu krile svoj jasni stav. "Ovo društvo na žalost pod Plenkovićevom Vladom postaje ženomrzačko društvo", smatra Karolina Leaković (SDP).

Stavove slične hrvatskima na vijeću su iznijele Poljska i Mađarska.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene