Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA PUTU ZA BOLJI ŽIVOT

Iscrpljeni i gladni: Policija spasila migrante, među njima trudnica i žena s novorođenčetom od 20-ak dana

Migranti putuju u bolji život
Migranti putuju u bolji život DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Migranti putuju u bolji život Migranti putuju u bolji život Foto: DNEVNIK.hr +0 Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 3 Galerija 1/2 >>
PU brodsko-posavska spasila je i zbrinula više migranata u šumskom predjelu Radinje.

Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška 29. lipnja u 11:20 u šumi su pronašli 13 osoba. Utvrdili su da se radi o državljanima Iraka (dvije muške i četiri ženske osobe te sedmero djece).

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Među njima se nalazila jedna žena u visokom stadiju trudnoće i žalila se na bolove u trbuhu, jedna žena s novorođenčetom (u dobi od 20-ak dana) te nekoliko osoba u lošem zdravstvenom stanju, koji su bili iscrpljeni i gladni, priopćila je PU brodsko-posavska. 

Policajci su im odmah priskočili u pomoć i pozvali hitnu medicinsku pomoć, koja je trudnicu, ženu koja je nedavno rodila te još dvije žene i novorođenče odvezla u bolnicu u Slavonski Brod, priopćila je policija.

Preostale dvije muške osobe i šestero djece policijski službenici prevezli su u prostorije za smještaj migranata u Postaju granične policije Stara Gradiška, gdje su im odmah osigurali prehranu i napitke te osnovne higijenske potrepštine. Također je odmah pozvana medicinska ekipa iz Nove Gradiške, pregledala ih te utvrdila da nemaju zdravstvenih tegoba.

Policijski službenici utvrdili su da se radi o tri obitelji (državljani Iraka), koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine čamcem preko rijeke Save. Budući da su izrazili namjeru za međunarodnom zaštitom (azilom) u Republici Hrvatskoj, prepraćeni su u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagreb. I drugi dio obitelji nakon završenog liječničkog tretmana bit će prepraćen u Prihvatilište te spojen s ostatkom obitelji.

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske u kontinuitetu provode zaštitu državne granice i sprječavaju nezakonite migracije sukladno Zakoniku o schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu, štiteći pri tome nepovredivost državne granice Republike Hrvatske, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

U tu svrhu na granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom angažiran je dovoljan broj policijskih službenika na zaštiti državne granice te su postavljena moderna tehnička sredstva dalekosežnog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uvjetima, a u cilju odvraćanja sukladno članku 13. Zakonika o schengenskim granicama.

Prilikom postupanja policijski službenici maksimalno štite temeljna ljudska prava i dostojanstvo svake osobe, navedeno je u priopćenju. 

Policija također napominje da migranti ovakvim nezakonitim prelascima državne granice, prelazeći nepredvidivu i hirovitu rijeku Savu u gumenom čamcu, dovode u opasnost svoje živote i živote svojih bližnjih (žena, djece).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene