Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskazivao nezadovoljstvo

Policija se ispričala prosvjedniku koji je priveden u Savskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je trebala možda upotrijebiti malo više snaga i zaštititi ga da on može i dalje na tom mjestu prosvjedovati, kazao je ministar Ostojić.

Policija se ispričala građaninu Marku Grahovcu nakon što je utvrdila da nije počinio ni jedan prekršaj prilikom svog nedavnog prosvjeda protiv nezaposlenosti koji je održao pored mjesta na kojem četiri mjeseca neprijavljeno prosvjeduje dio branitelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu Prosvjed francuskih poljoprivrednika Blokada glavnog grada Opsadno stanje oko Pariza, poljoprivrednici blokirali četiri autoceste: Na terenu 15.000 policajaca

Zagrebačka policija u četvrtak je privela Grahovca zbog navodnog remećenja javnog reda i mira u Savskoj ulici, što je naišlo na osude dijela javnosti, dok je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio nadzor nad njezinim postupanjem u tom slučaju.

Unutarnja kontrola Ravnateljstva policije utvrdila je da je Grahovac prilikom prosvjeda koristio zakonsko pravo iskazujući nezadovoljstvo radi nezaposlenosti i teškog materijalnog stanja u kojem se nalazi, rekao je u utorak Ostojić novinarima.

Prosvjednika koji je priveden u Savskoj podržalo 5.000 ljudi

Ministar je dodao da policajci nisu sprječavali Grahovca u prosvjedu, ali su ga upozorili da ne smije kršiti javni rad i mir.

Unatoč višekratnim upozorenjima policajaca, kazao je ministar, Grahovac je glasno izvikivao navode iz transparenata zakvačene na odjeći čime je 'izazivao negodovanja pojedinih građana na tramvajskoj stanici kao i branitelja koji prosvjeduju preko puta'.

U cilju sprječavanja daljnje eskalacije događaja i mogućeg sukoba između pojednih građana na tramvajskoj stanici kao i dijela prosvjednika policijski službenici su ga sukladno zakonskim ovlastima bez upotrebe sredstava prisile sa službenim automobilom odveli u policijsku postaju zbog sumnje da je prilikom prosvjeda počinio prekršaj protiv javnog reda i mira, kazao je ministar.

No, utvrđeno je da Grahovac nije prekršio javni red i mir nakon čega je napustio policijsku postaju.

'Moram reći da ono što je za mene važno, policija koliko god je u tom trenutku išla za tim da osigura povoljno stanje javnog reda i mira, trebala je možda upotrijebiti malo više snaga i zaštititi ga da on može i dalje na tom mjestu prosvjedovati', kazao je Ostojić.

Dodao je da je njihova procjena bila da postupe na takav način, objasnivši da u svojoj taktici postupanja policija procjenjuje na koji će način primjeniti svoje zakonske ovlasti.

Ministar Ostojić zatražio nadzor nad policajcima koji su priveli prosvjednika

'Ono što je također napravljeno, policijski službenici su se ispričali Marku Grahovcu u razgovoru direktno s njim. On je sam izjavio da je za njega taj slučaj završen, zahvalio se na tome što su došli, razgovarali i objasnili mu zbog čega su na taj način postupili', rekao je ministar.

Prosvjednik protiv nezaposlenosti držao je bijele gaće u ruci i nosio natpise 'Ja imam PTSP od nerada', 'Ili posao ili kalašnjikov' i 'Karamarko odi doma'. Rekao je da ne podcjenjuje branitelje ni njihov doprinos već da se bori za mlade koji su pobjegli iz države, ali je nekima od prosvjednika iz šatora i njihovim simpatizerima zasmetao transparent protiv predsjednika oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka te izjava da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lagala i da nema veze s gospodarstvom.

Sudeći prema snimkama s mjesta događaja, mladić je mirno prosvjedovao, ali je svojim natpisima i porukama izazvao nezadovoljstvo i burne reakcije dijela prosvjednika iz šatora i njihovih simpatizera.

Prosvjed djela branitelja nije prijavljen, ali ne može se imati dvostruke kriterije

Za višemjesečni prosvjed dijela branitelja ispred zgrade Ministarstva branitelja, Ostojić je rekao da nije prijavljen, ali je podsjetio da se širom Hrvatske dosad održao niz neprijavljenih prosvjeda zbog čega se ne može imati dvostruke kriterije.

No, poručio je Josipu Klemmu i Đuri Glogoškom, koji često u ime prosvjednika istupaju u javnosti, da smognu malo hrabrosti i kažu da su organizatori tog prosvjednog okupljanja.

'Što se tiče toga tko je organizator ili ne ja ću pozvati vrlo jednostavno one koji pričaju o spontanosti, jer je ta spontanost zaista vrlo interesantan događaj, neka smognu malo hrabrosti kad su već tako hrabri i neka kažu - da, ja sam taj koji sam organizator ovog prosvjednog okupljanja', kazao je ministar.

Ministar smatra da prije svega to mogu napraviti Glogoški i Klemm, ali i da mogu naći nekog drugog. Ono što riskiraju je, kazao je ministar, da dobiju prekršajnu prijavu od pet do 20 tisuća kuna.

Ostojić kaže da ministar unutarnjih poslova prema Zakonu o javnom okupljanju 'može' zabraniti prosvjed, ali 'ne mora'. Njegova je obaveza, kazao je, da štiti pravo na prosvjed, ma koliko se ne slagao s onima koji prosvjeduju, zbog čega nije donio odluku da se prosvjed zabrani.

Dodao je da je zabranio samo jedan skup i to koji je bio prijavljen, a riječ je o međunarodnom okupljanju neonacista u Zagrebu. Taj skup ministar je zabranio prije 2,5 godine zbog širenja rasističkih poruka, što je kasnije potvrdio i sud.

Govoreći o brojnim neprijavljenim okupljanjima, ministar je rekao da treba biti iskren i reći da se ne može imati dvostruke kriterije. Podsjetio je pritom na navijačka okupljanja, prosvjede nevladinih udruga i protestne šetnje po Zagrebu.

Dodao je da se oni koji su tada podržavali te prosvjede sada zalažu za striktnu primjenu članka po kojem ministar može zabraniti okupljanje. No, Ostojić naglašava da tu nema mjesta licemjerju.

Pozivajući se na odluku Ustavnog suda iz rujna 2013., ministar je rekao da prosvjed mora biti miran i nenasilan.

U rujnu 2013. Ustavni sud je ustvrdio da je pravo na mirno okupljanje prioritetno u odnosu na bilo koji oblik prekida ili zabrane, čime je poništio odluke prekršajnog i Visokog prekršajnog suda, podsjetio je ministar.

Za izjave predsjednika oporbenog HDZ-a Tomislava Karamarka da on istražuje tko je organizator prosvjeda, Ostojić je rekao da se ministar unutarnjih poslova ne bavi kriminalističkim istraživanjima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene