Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li prekršen zakon?

Policija istražuje ugovor o kreditu Podravke SMS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Trilju tužna slika nakon što je u javnost izbila afera kreditiranja SMS-a od strane Podravke. Pogoni SMS-a danas su zatvoreni, nema kamiona, vreve ni radnika. Nimalo hrabrujuće za Podravku u kojoj je policija na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva počela istraživati je li prekršen zakon pri sklapanju kreditnog ugovora između dvije tvrtke.

SMS se godinama predstavljao kao brandirana tvrtka čije masline, inćune i kapare kupuju samo oni koji svome nepcu mogu priuštiti kvalitetan zalogajčić. Srđan Mladinić, osnivač i vlasnik splitske tvrtke volio se javno družiti s političarima - Mesić mu je obilazio maslinike a pričalo se da je velik prijatelj sa Sanaderom. A već znamo, bez političara nema novca. 'Za izlazak na tržište novih proizvoda doma a naročito vani potrebna su velika marketinška sredstva. Mi smo ulagali u tržište pa smo otvorili poduzeće u Omanu za ova tržišta arapskoga zaljeva', kazao je Mladinić kojem je netko pomogao da dobije 65 milijuna kuna koja u startu povrata nije mogao vraćati. Kada su to shvatili , dioničari Podravke skočili su na noge i upitali se tko je uopće dao tolike novce iz kase Podravke. Darko Marinac kao predsjednik uprave sada preuzima krivnju, no javnost se pita tko je iza njega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Tko je dao 'zeleno' svjetlo?

Iz splitskog SDP -a tvrde da se grešni političari opet kriju iza sitnih riba. 'Ponovno jedna mutna stvar, bacaju se dimne bombe, pojedinac preuzima na sebe da se ne bi vidjela suština stvari. A suština stvari je - Vlada u tom trenutku dok je premijer bio Sanader, i sadašnji potpredsjednik Polančec, ili nisu kontrolirali stvari ni interese hrvatske države, tj. interese građana, jer to je njihov novac ili se radilo o nečemu što je mutno', kazao je Marin Jurjević.

Mladinić pak oštro demantira priču da mu je kredit osigurao prijatelj Sanader. 'Ne, to ne dolazi u obzir. NE, ne, ne... Uistinu ne i ne mogu vam ama baš ništa prokomentirati. Ti su napisi potpuno neutemeljeni i besmisleno je dalje o toj temi uopće razgovarati', akazo je Mladinić. U SMS-u je pak, 29 otkaza već podijeljeno i na spisku je ostalo još 95 ljudi. Mladinić vjeruje u pomoć banaka, no mnogi smatraju da sva njegova imovina - laboratorij u Klisu i pogoni u Trilju ne vrijede koliko kredit koji je uzeo od Podravke. To pak, nije nimalo hrabrujuće za Podravku u kojoj je policija danas, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva počela istraživati je li prekršen zakon pri sklapanju kreditnog ugovora između dvije tvrtke.

Policija započela istragu u Podravci

'Na zahtjev ŽDO-a istražujemo postoje li nepravilnosti, no ne mogu otkriti više pojedinosti', bio je kratak Laljek. Točnije, Laljek nije želio potvrditi ulazak kriminalističke policije u poslovne prostore Podravke, pozivanje vodećih ljudi tvrtke na razgovor s istražiteljima i druge radnje za koje mediji od jučer špekuliraju da koprivnička policija poduzima.

Županjsko Državno odvjetništvo iz Koprivnice priopćilo je prije dva dana da je, slijedom medijskih navoda da je koprivnička Podravka 2007. godine dodijelila splitskom SMS-u kredit u iznosu od 65 milijuna kuna po samoinicijativnoj odluci predsjednika Uprave Podravke i bez znanja ostalih članova Uprave, zatražila da policija utvrdi relevantne činjenice koje bi ukazivale na eventualno počinjenje kaznenog djela.

>> 'Nisu primijetili nestanak 65 milijuna? Smiješno'

>> Policija započela sa istragom u Podravci zbog SMS-a

>> Marinac dao ostavku zbog afere Podravka-SMS

Mediji su objavili da se zbog tog kredita koprivnička Podravka našla u velikim teškoćama. Darko Marinac, tadašnji predsjednik Uprave Podravke, podnio je u ponedjeljak ostavku na dužnost predsjednika i člana Nadzornog odbora Podravke, rekavši da to čini kako bi Nadzorni odbor u miru riješio problem koji je on svojom odlukom kompaniji učinio. Rekao je i kako je odluku o kreditiranju SMS-a donio sam, procijenivši u to vrijeme da se radi o dobrom poslovnom potezu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene