Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok vlast odmahuje glavom

'Nisu primijetili nestanak 65 milijuna? Smiješno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je, po nalogu Državnog odvjetništva ušla u Podravku!

Ispituju se okolnosti pod kojima je bivši šef uprave tvrtke, Darko Marinac, dao dva kredita teška 65 milijuna kuna splitskoj tvrtki SMS. Sumnjiva transakcija dogodila se 2007., a Darko Marinac sinoć je dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Podravke. Marinac ne bježi od odgovornosti, a sinoć, prije podnošenja ostavke na mjesto predsjednika Nadzornog odbora, tvrdio je da za sporno kreditiranje splitskog SMS-a sa 65 milijuna kuna, nitko u Podravci nije znao.

Pročitajte i ovo Članovi Radničke Fronte dočekali Andreja Plenkovića transparentom Neugodan doček Radnička fronta dočekala Plenkovića zvižducima, župan Koren reagirao: "Razjurit ću ih!" Slika nije dostupna Pranje novca Policija u SMS-u provjerava je li bilo pranja novca

>> Policija započela sa istragom u Podravci zbog SMS-a

Odluku o zajmu splitskome SMS-u sam tada donio sam, bez bilo kakva utjecaja i valja reći kako je to tada bila isključivo moja odluka, bez znanja članova Uprave. Mnogi vjeruju da Marinac nije mogao bez ičijeg znanja isisati toliki novac, a kreditiranje je prikazano i u financijskim izvješćima Podravke. Špekulacije da iza svega stoji politika, odnosno HDZ i HSS, u Vladi oštro odbacuju. 'Sve što sam imao vezano za Podravku reći rekao sam vam jučer. Kad budem imao nešto novo za reći to ću i učiniti', rekao nam je ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

'Funkcije u Podravci podijeljene koalicijskim sporazumom'

Budući da je država djelomično još uvijek vlasnik, o Podravci se ipak razgovaralo. No da je Marinac trnu u oku HSS-u, koji se želi pozicionirati u Podravci, Josip Friščić niječe. 'Ja sam razgovarao i sa potpredsjednikom vlade Polančecom, razgovarao sam sa bivšim predsjednikom Vlade Sanaderom. Jedan i drugi su mi decidirano rekli da nisu o tome razgovarali, da nisu za te plasmane znali i da nisu nikoga zvali da do njih dođe', istaknuo je prvi čovjek HSS-a, Friščić. Gradonačelnik Koprivnice događajima u Podravci nije iznenađen jer kaže funkcije su podijeljene koalicijskim sporazumom.

'U nadzorni odbor nisu ušli niti stručnjaci, niti predstavnici grada, niti predstavnici građana Koprivnice nego politički poslušnici i pripadnici HDZ-a i HSS-a', rekao nam je Zvonko Mršić, gradonačelnik Koprivnice. Podravkina juha ovoga puta ipak nije toliko fina. A ovisno o rezultatima policijske istrage, onima koji su bili najbliže stolu, mogla bi zapeti i pokoja knedla. Stručnjaci, s druge strane, predviđaju da istraga neće dugoročno naštetiti Podravci jer se radi o firmi koja godišnje zarađuje milijarde. Međutim, ulagači su danas pokazali određeni oprez, jer dok su sve dionice na zagrebačkoj burzi rasle, Podravki su pale za oko 2 posto. Koliku će štetu cijeli slučaj donijeti koprivničkom divu pitali smo i ugledne menadžere.

'Svaka afera je štetna za domaće gospodarstvo'

'Svaka afera koja se pojavljuje, ja ne znam je li to afera treba to vidjeti, svaka afera je štetna', naglasio je Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara. 'Mislim da svaka afera šteti gospodarstvu bez obzira o komu se radi, hrvatsko gospodarstvo je u tom dijelu dosta osjetljivo', rekao nam je Igor Oppenheim , predsjednik Uprave Ingre. Vladimir Ferdelji, direktor Elektrokontakta dodao je na sve to kako njemu zvuči nevjerojatno da iz jedne takve tvrtke izađe 65 milijuna kuna, a da to nitko ne primijeti. 'Meni je to smiješno', kratko je zaključio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene