Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat prozvao

Policija istragu željezničke nesreće provela 'neprimjerno traljavo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat prometnika vlakova Hrvatske prozvao je danas policiju da je 'neprimjereno traljavo' provela istragu nedavne željezničke nesreće na kolodvoru Sušak-Pećine te da je jučerašnje priopćenje o osumnjičenima za nesreću izdala na temelju kuloarskih informacija.

'Od oka ste, neprimjereno traljavo proveli istragu, ali vrlo ste se požurili imenovati prvooptuženoga, ne sagledavajući štetu koju će takvim postupanjem pretrpjeti čovjek, radnik kao nepravedno optuženi', stoji u priopćenju sindikata. Policija je kao krivce za željezničku nesreću u kojoj je teretni vlak iskliznuo iz tračnica osumnjičila vanjskog prometnika i strojovođu vlaka, tvrdeći da ih je preglednik vagona upozorio da su na prva tri vagona isključene kočnice. Sindikat, međutim, opovrgava tvrdnju policije da je pregledač vagona prometnika obavijestio o isključenim kočnicama.

Pročitajte i ovo Bakir Izetbegović U slučaju rata... Izetbegović na razgovoru u policiji, pod istragom je: "Prebrojali smo se" Ilustracija Teška prometna nesreća Užas na sjeveru Hrvatske: U direktnom sudaru dvaju automobila jedna osoba poginula, dvije prevezene u bolnicu

Tvrdi da policija nije uzela u obzir važeće akte HŽ-a, po kojima pregledač vagona u putni list upisuje brojeve vagona s isključenim kočnicama, a propisni vlakovođa na temelju toga ispostavlja novi izvještaj o sastavu i kočenju. U slučaju da pojedine vagone treba izvrstiti iz vlaka, pregledač o tome propisanim obrascem mora izvijestiti prometnika vlakova. Ako strojovođa i pregledač vagona provedu bilo kakvu probu kočenja, moraju je evidentirati u putni list i to potpisati, a prometnik svojim potpisom potvrđuje da su prije otpreme vlaka obavljene sve pripremne radnje, upozorava sindikat.

>> Još se ne zna uzrok nesreće u Rudinama i u Rijeci

'Svaki od navedenih radnika odgovoran je za kvalitetu svog rada', stoji u priopćenju sindikata, koji tvrdi da važeći propisi nedvojbeno upućuju da su pregledač vagona i vozni vlakovođa iz HŽ Carga te strojovođa vlaka iz HŽ Vuča vlakova napravili propuste. 'Očito je da je policija, najvjerojatnije zbog nedovoljnog poznavanja željezničkih sigurnosnih propisa, svoj posao odradila vrlo površno, no to nikako ne može biti temelj za javno razapinjanje bilo kojeg čovjeka pa ni prometnika vlakova', ističe se u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene