Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netransparentna privatizacija Ine

Polančec: 'Osjećam se k'o prodan od braće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ništa nije išlo na odobrenje kod Vlade bez odobrenja Sanadera, Šukera i ministrice Dropulić', kaže Damir Polančec.

Za vrijeme dok je još trajalo svjedočenje ministra Ivana Šukera, u Sabor je stigao Damir Polančec u pratnji odvjetnika Ante Nobila. Saborsko osiguranje smjestilo ga je daleko od novinara u prostoriju gdje čeka svoj red. Bivši ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade čini sve kako bi izbjegao susret s bivšim kolegom Šukerom. Očito se radi o posebnom zahtjevu jer tijekom svjedočenja pred Povjerenstvom nitko nije pazio hoće li se svjedoci sresti. Naprotiv, zajedno su stajali na hodniku i razgovarali.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Slika nije dostupna Petrov: "Prepušta li Vlada INA-u novim prijedlogom zakona o privatizaciji MOL-u?"

>> Šuker se požalio na predsjednicu povjerenstva: Ograničava me

>> Dragičević: Očito se nešto prešutno dogovaralo

'Ina je bila u opasnosti od stečaja', rekao je Damir Polanačec objašnjavajući razloge za izmjenu ugovora o prodaji Ine u vrijeme HDZ-ove Vlade. 'Inom se nedovoljno dobro upravljalo, to je jedan od glavnih razloga', dodao je Polančec. Nadovezao se kako Šuker nije dolazio na sjednice povjerenstva kao što se nije pojavljivao na sjednicama gospodarskih tijela. To govori o njegovom odnosu prema meni', rekao je Polančec i istaknuo kako on nije bio jedini pregoovarač oko Ine već je dobivao jasne političke smjernice.

'Nitko se ničega ne sjeća'

'Ja sam danas svjedok da se nitko ničega ne sjeća, a svi su sjedili na sastancima na čelu stola na kojem je bio Ivo Sanader. S jedne strane sjedila je Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, a Ivan Šuker, Luka Bebić i Božidar Kalmeta s druge strane', prozvao je Polančec bviše kolege i naglasio kako je on na svim tim sastancima govorio te su svi o tome mogli raspravljati.

Za dobro nisam sam zaslužan niti sam za sve pogreške sam kriv

Polančec je ispričao kako je dokumentaciju o plinskom biznisu po nalogu Sanadera dao ministrima Šukeru, Kalmeti i Dropulić. 'Zamjerki nitko nije imao i većina njihovih komentara ugrađena je u ugovor. Svi su dobili primjerke, kao i premijer i tek nakon toga dokumenti su išli u Vladu. Tako je radio sve', rekao je Polančec i dodao kako smatra da je posao dobro napravljen. 'Za dobro nisam sam zaslužan niti sam za moguće pogreške sam kriv. Tako u ovom i u ostalim slučajevima koji mi se stavljaju na teret', izjavio je.

'Ispred sebe imate najvećeg kriminalca u državi', rekao je Povjerenstvu Damir Polančec 'Pozivam predsjednicu Vlade da skine oznaku tajne s ugovora i aneksa ugovora o plinskom biznisu. Ne mogu o tome govoriti, ali mogu reći da je aneks za Hrvatsku gori od ugovora', rekao je Polančec pred Istražnim povjerenstvom i dodao da dok je dokument tajna o njemu ne može govoriti, kao ni o stvarima koje su dio istrage protiv njega.

'Ispred sebe imate najvećeg kriminalca u zemlji'

Polančec se obratio Povjerenstvu i rekao im da ispred sebe imaju najvećeg kriminalca na zemlji. 'Možete vjerovati meni ili najvećem poštenjaku', odgovorio je Polančec na pitanje zašto se njegov iskaz razlikuje od Šukerova u segmentu tko je sve znao o odlukama vezanim za prodaju Ine.

Rekao je kako mu je gospodin Dragičević na jednom sastanku na stol stavio omotnicu te da je on mislio kako je unutura njegov stav o Ini. 'Unutra je bila kartica Ine za besplatno gorivo. Odbio sam to, a Dragičević mi je rekao da svi u Nadzornom odboru to imaju', opisao je tim riječima Polančec svoj odnos s Dragičevićem i dodao da mu je jasno kako je on Mesićev čovjek. 'U upravi Ini je bilo više struja, jasno je tko je bio politički patron Dragičevića, a tko ostalih. Dragičević je u pojedinim fazama pregovora sam bio često kod predsjednika Mesića, uz preporuku premijera Sanadera' , rekao je Polančec i objasnio kako su Mesića informirali o dionicama i o plinskom biznisu.

'Dragičevića nitko nije smio dirnuti, ni za vrijeme SDP-a ni za vrijeme HDZ-a. Drugi članovi Uprave slušali su Vladu, a mađarski Mađare. To su bile tri struje Ine', izjavio je.

'Dok je u nekim tvrtkama kupovanje skupog i prodavanje za manje kriminalizira i neki zbog toga završe iza rešetaka, u Ini se to može. Politička je odluka bila ne dizati cijenu plina pa je Ina imala gubitke jer je plin kupovala po višoj cijeni nego po onoj koju je vlada odredila kao prodajnu', rekao je Polančec. Dodao je kako on nije htio postati predsjednik Nadzornog odbora već je to bila volja Sanadera.

'Svi problemi nastali mojim dolaskom u Nadzorni odbor'

'Svi kažu da su problemi nastali kada sam ja postao predsjednik Nadzornog odbora. Ja se nadam da će se Sanader odazvati i objasniti zašto nije htio da Šuker bude predsjednik', objasnio je Polančec.Dodao je kada je on došao na čelo Nadzornog odbora problemi su već bili nakupljeni i Ina je bila pod stečajem. 'Popularno je da je Polančec kriv za sve, pa se tako i Dragičević ukrcao na taj brod jučerašnjim tvrdnjama da je prešutnim ugovorom Ini dozovoljeno da duguje trošarine', rekao je bivši ministar gospodarstva.

Istakao je kako Vlada HDZ-a nije prodala ni jednu dionicu MOL-u  već je to učinio Fond branitelja. 'Vi znate tko vodi Fond branitelja, pa njih pitajte', rekao je Polančec aludirajući na Jadranku Kosor koja je u to vrijeme bila šefica Fonda branitelja. Polančec sporni ugovor Vlade i MOL-a smatra dobrim te tvrdi da su interesi Hrvatske zaštićeni te da imamo pravo na veto šefa Nadzornog odbora te pravo prvootkupa dionica.

 'Osjećam se kao Josip prodan u Egipat u roblje od svoje braće! Ugovori nisu išli na Vladu bez odobrenja premijera ministra Šukera i ministrice Dropulić. Ako bi na užem kabinetu oni imali neku primjedbu, ja bih unio sve izmjene u ugovor i mijenjao sam sve papire. Ništa nije išlo bez odobrenja premijera, Šukera i ministrice Dropulić', riječi su kojima je Damir Polančec završio svjedočenje pred Istražnim povjerenstvom.

Vjerujete li da će Povjerenstvo otkriti istinu o Ini?

  • Da
  • Ne, kao niti jedno povjerenstvo
  • Ovisi što je Jadranka Kosor odlučila
  • Svašta će se otkriti, ali se neće ništa dogoditi
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene