Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražno povjerenstvo

Šuker se požalio na predsjednicu povjerenstva: Ograničava me

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ina je prodana 2003. godine, tada je sjeo novac', rekao je ministar Šuker pred saborskim istražnim povjerenstvom.

Ivan Šuker rekao je kako iskaz Slavka Linića o tome da je Ina prodana zbog lošeg stanja u državi smatra netočnim. 'Privatizacija je započela u vrijeme kada je država već imala pozitivniji gospodarski rast', rekao je Šuker. Istaknuo je da kada je on bio u Nadzornom odboru, nije bilo pitanja oko kojih bi mađarski predstavnici uložili veto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Rekao je kako nije bilo nikakve političke odluke o tome da se Ini dopusti neplaćanje trošarina. 'Meni o tome nitko ništa nije rekao', izjavio je Šuker i kao dokaz priložio rješenje o ovrsi Ine kojom je Vlada potraživala novac. Šuker je demantirajući iskaz Dragičevića napomenuo kako je on prvi javno progovorio o Ininom dugu. Pojasnio je kako je sve plaćeno i na sve zaračunata kamata od 14 posto.

>> Kunst: Zašto svi govore o 25 plus jednoj, a ne 26 posto dionica

>> Dragičević: Očito se nešto prešutno dogovaralo

>> Hoće li Polančec otkriti zakulisne igre u INI?

'HDZ-ova Vlada Mađarima nije prodala ni jednu dionicu Ine. Ova je Vlada, sukladno ugovoru koji je sklopila koalicijska Račanova vlade, dala građanima mogućnost da kupe dionice', rekao je Šuker pred Istražnim povjerenstvom. Oštro je na provokacije od strane SDP-ovca Gordana Marasa rekao kako je neistina tvrditi da se u Ini šest godina, od kada je HDZ došao na vlast, ništa nije napravilo. 'Radilo se na rafinerijama u Sisku i Rijeci, ulaganja u te divije rafinerije najveći su dokaz neistina koje je Maras plasirao kroz pitanja', zaključio je Šuker. 

Šuker odbio odgovoriti na pitanje

'MOL je prvom SDP-ovom prodajom Ine dobio više prava nego što ih je platio', glavna je teza koju Šuker provlači odgovarajući na svako pitanje SDP-ovih zastupnika. Odgovarajući na pitanja vezana za plinski posao ministar Šuker je rekao kako Hrvatska nije preuzela takav biznis već je samo kupila skladište plina.

Ivan Šuker odbio je odgovoriti na pitanje je li tko u Vladi favorizirao MOL u drugim poslovima. Pitanje je postavio Gordan Maras iz SDP-a, aludirajući pritom na MOL u kontekstu Podravke. 'Ne mogu komentirati procese koji se vode pred hrvatskim pravosuđem', rekao je ministar Šuker.

'Mol kupnjom trećine Ine od koalicijske Vlade nije postao strateški već zajednički partner', kazao je Šuker pokušavajući objasniti da je već prvom prodajom Mađarima dano više upravljačkih prava u odnosu na plaćeno. Šuker se pita je li 900 kuna bila realna cijena za kupnju Ine, a kao argument navodi cijenu od 2.800 kuna, što je cijena koju je jedna dionica iznosila 2006. godine.

'Treba prestati gurati politiku u ekonomiju'

'U ekonomiji nema danas i sutra, trebamo prestati u ekonomiju gurati politiku', tim se riječima ministar Šuker uključio u sukob HDZ-ovih i SDP-ovih članova povjerenstva. HDZ inzistira na tezi da je Ina u vrijeme SDP-ove Vlade jeftino prodana, a Mađarima se dalo više upravljačkih prava.

SDP se buni što se takva pitanja postavljaju Šukeru koji je u vrijeme prve prodaje bio oporbeni zastupnik, a ne ministar i član nadzornog odbora zbog čega je pozvan na povjerenstvo. Šuker je oštro ustvrdio kako nije primjetio da je predsjednica povjerenstva u iskazima ograničavala svjedoke iz njezine stranke Linića i Jurčića, aludirajući na Dragicu Zgrebec.

Veza Ine i Podravkom nisu mogle ne spomenuti se na sjednici Saborskog istražnog povjerenstva. Šuker je potvrdio da je pravni savjetnik Vlade, oko izmjene ugovora o prodaji INE, bio odvjetnik Marković. Radi se o istom odvjetniku koji je u slučaju Podravka, zajedno s Damirom Polančecom, optužen za malverzacije s Podravkinim dionicama. Rasprava o toj temi je prekinuta uz objašnjenje da se ne smije govoriti o procesima koji se vode pred pravosudnim organima. 'Ja nisam prodao državnu imovinu na bi financirao deficit', oštro je odgovorio Šuker Gordanu Marasu na optužbe oko Ine. 'Vi ste dodatno zadužili državu', odgovorio mu je Maras. 

(Tatjana Krajač/Mi. Dr.)

Vjerujete li da će Povjerenstvo otkriti istinu o Ini?

  • Da
  • Ne, kao niti jedno povjerenstvo
  • Ovisi što je Jadranka Kosor odlučila
  • Svašta će se otkriti, ali se neće ništa dogoditi
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene