Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

O dugovima nakon ulaska MOL-a

Dragičević: Očito se nešto prešutno dogovaralo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević danas je pred saborskim istražnim povjerenstvom izjavio da je bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca upozorio da je Ina plin skupo kupovala, a jeftino prodavala, zbog čega su njezini gubitci narasli na 2,5 milijarde kuna, ali da mu je Polančec samo odgovorio da je riječ o 'lost opportunity', tj. propuštenoj prilici.

Na upit Gorana Marića (HDZ) koji su razlozi tolikih gubitaka iz 2008., Dragičević je odgovorio da je to posljedica skupe kupovine i jeftine prodaje plina, odnosno činjenice da se plin kupovao 'zelenim dolarima', o čemu je, istaknuo je, upozorio Polančeca. 'Polančec mi je rekao da se to ne može vratiti, da je to 'lost opportunity'', kazao je, napominjući da Ina zbog vladina otpora cijenu plina nije dizala sve do 2009., kada je to izričito zatražio MOL.

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Slika nije dostupna Strateški bitno Plenković: Nastavit će se razgovori s EK oko zahtjeva za izmjenu Zakona o privatizaciji Ine

Upitan zašto su ulaskom MOL-a u Inu uvelike narasli dugovi Ine prema državi (oko dvije milijarde kuna) i dobavljačima (oko četiri milijarde), Dragičević je kazao kako je očito bila riječ 'o prešutnom dogovoru' da Ina umjesto u uplatu trošarina, dakle u državni proračun, novac ulaže u dovršetak započetih investicija.

'Ne znam gdje je to odlučeno, očito se prešutno nešto dogovaralo jer mi na Upravi nismo donijeli takvu odluku', rekao je Dragičević, naglasivši da je u dogovoru s aktualnim potpredsjednikom vlade Ivanom Šukerom gotovo riješeno dugovanje prema državi i dobavljačima.

Ocijenio je da se MOL u dosadašnjem razdoblju pokazao kao dobar strateški partner, da su, iako uz neka kašnjenja, realizirani ugovoreni planovi te da u tom smislu od strane MOL-a nije bilo nikakve opstrukcije i da su se odluke u Upravi donosile konsenzusom. 'Ne sjećam se da je bilo ijedne točke oko koje se nismo usuglasili', dodao je.

Dragičević je izvijestio i da je Inina matica 2000. imala oko 13 tisuća zaposlenih, a Ina grupa oko 15 tisuća, da je trenutno u matici zaposleno oko 10 tisuća, te da je cilj Uprave taj broj svesti na sedam tisuća i to bez otpuštanja.

Povjerenstvo je danas završilo s radom te nastavak zakazalo za sutra, kada je najavljeno svjedočenje Ivana Šukera (u 10 sati), Damira Polančeca (u 12 sati), dok je svjedočenje predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta, s obzirom da bivši premijer Ivo Sanader nije zaprimio poziv, zakazano za 14,30 sati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene