Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenuta istraga u slučaju Brodosplit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi donio je danas odluku o pokretanju istrage protiv svih osam osumnjičenika iz tzv. slučaja Brodosplit među kojim su broker Drago Maček te donedavni predsjednik i član Uprave Goran Vukasović i Ante Luetić koji se terete za zloporabu položaja i ovlasti te pranje novca čime su brodogradilište oštetili za najmanje 4,7 milijuna dolara.

Državno je odvjetništvo u svom zahtjevu istražnom centru Županijskog suda u Splitu za pokretanje istrage sredinom veljače tražilo i određenje pritvora za Mačeka, Vukasovića i Luetića, no sudac Cambi to nije prihvatio jer smatra kako oni više ne mogu utjecati na svjedoke i da su za to u proteklih godinu dana imali dovoljno vremena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Državno je odvjetništvo tražilo i privremenu zabranu raspolaganja imovinom za Dragu Mačeka, ali će, kako je novinarima kazao istražni sudac Cambi, o tome odlučiti naknadno. 

Objasnio je da će nakon njegove današnje odluke o otvaranju istrage protiv svih osam osumnjičenih najvjerojatnije uslijediti žalbe i branitelja i Državnog odvjetništva i tek kad današnja odluka bude pravosnažna, moći će odlučivati o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom Drage Mačeka.

Otvaranjem istrage bit će saslušano i dosad predloženih 35 svjedoka od kojih šest živi u inozemstvu. 

Da bi se oni pojavili na splitskom sudu, kaže sudac Cambi, potrebna je međunarodna pravna pomoć, a to sve, uključujući i pozive za dolazak na splitski sud, ide preko Ministarstva pravosuđa.

Za svjedoke ŽDO je predložio sve članovi Nadzornog odbora
Brodosplita među njima je i aktualni ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Trojica prvoosumnjičenih Maček, Vukasović i Luetić, prema istražnom zahtjevu, svjesno su i u dogovoru, NO Brodosplita u srpnju 2005. prikazali ponudu njemačke grupacije Wessels za gradnju četiriju tankera kao jedinu ozbiljnu iako su znali da u tom trenutku postoje još dvije znatno povoljnije. 

Također su dva pobočna pisma, koja su potpisana zajedno s ugovorima za gradnju četiriju tankera, predstavili kao uobičajenu praksu da bi, nakon što je Brodosplit na osnovi tih
ugovora na račun četiriju ciparskih tvrtaka uplatio 4,7 milijuna
dolara, taj novac zaobilaznim putem završio na austrijskom računu kojim je raspolagao posrednik u poslu Drago Maček. Maček je zatim podizao novac i prebacivao ga na svoj, Vukasovićev i Luetićev račun kao i na račune ostalih osumnjičenika.

Maček, Vukasović i Luetić te predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana kojega se sumnjiči također za pranje novca prikriveno ugovorom s Wesselsom o školovanju kadeta, i Ivica Donko iz Mačekove tvrtke Iceberg odbacili su navode iz istražnog zahtjeva.

Maček, Vukasović i Luetić ustvrdili su kako su ugovori s Wesselsom bili iznimno povoljni za Brodosplit.

Istražni sudac Neven Cambj prošloga je tjedna završio ispitivanje osumnjičenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene