Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najskuplje u hrvatskoj

Sahrana u Zagrebu skuplja 2000 kuna, pogrebnici se bune: "Ne možemo više podnijeti monopolističko ponašanje!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga pogrebnika Grada Zagreba izabrala je novo vodstvo na čijem je čelu Ratko Madenec. Poslali su i javni apel Zagrebačkim grobljima zbog poskupljenja za 40 do 80 posto tražeći korekciju cijena, a prijete i pravnom bitkom te postupkom pred AZTN-om.

Udruga pogrebnika Grada Zagreba, koja okuplja 25 zagrebačkih poduzeća, izabrala je novo vodstvo kojim predsjedava Ratko Medenec. Istovremeno pokreću nove inicijative i šalju javni apel Zagrebačkim grobljima, Gradu Zagrebu i građanima želeći otvoreno reći: Ne možemo više podnijeti monopolističko ponašanje Zagrebačkih groblja.

"U 2020. godini Udruga se suočila s najvećim profesionalnim izazovom dosad – bila je to godina rekordne smrtnosti (prema podacima DZS-a), a Zagrebačka groblja u takvim su uvjetima cijene svojih usluga povećala za 40-80, pa čak i do 100 posto. Kako pogrebnici nužno moraju surađivati s komunalnim poduzećem koje ima monopol nad uslugama ukopa, našli su se u procjepu: s jedne je strane iznimno povećan broj sahrana koje organiziraju, a s druge strane ožalošćenoj obitelji moraju objašnjavati znatno povećanje cijena Gradskih groblja", stoji u priopćenju Udruge.

Zoran Žic, potpredsjednik Upravnog odbora Udruge, upozorava i na činjenicu da Zagrebačka groblja ne rade vikendom. "Ako netko premine u subotu poslijepodne, mi nećemo dobiti termin ukopa do ponedjeljka i mogućnost da započnemo s organizacijom pogreba. Potom, koristeći svoju poziciju, brane nam prijevoz vijenaca i prodaju osnovnih urni, što je čista komercijalna djelatnost", kaže Žic te dodaje da to mora biti tržišno uređeno jer obitelj ima pravo sama birati tko će organizirati cijeli ispraćaj preminule osobe.

Pročitajte i ovo Gradsko groblje Osijek Krade se cvijeće, lampioni, vaze Besramne krađe na grobljima ne jenjavaju: ''To nije normalno, da ima pameti ne bi došao uzimati tuđe, od mrtvih..."

Pročitajte i ovo Patrik Šegota - 1 DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE Patrik Šegota povlači ostavku s mjesta direktora Gradskih groblja i najavljuje tužbu. Holding: "Nismo primili nikakav zahtjev"

"Poseban je problem povećanje cijena njihovih usluga, bez ikakvih razgovora i dogovora. Napravili su to nasilno, potpuno bez osjećaja za aktualnu situaciju. Pogodio nas je virus, potresi, gospodarska kriza, a Groblja povećaju cijene usluga i po 80 ili 100 posto. Zbog njih je danas prosječan pogreb skuplji oko 2000 kuna, a sahrana u Zagrebu najskuplja u zemlji", upozorava Žic. 

Udruga želi još jednom pregovarati sa Zagrebačkim grobljima prije nego što krene u pravnu bitku i pokrene postupak pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja. Stoga traži da groblja rade vikendom i blagdanima jer sad ne rade od subote u 13 sati do ponedjeljka u 8 ujutro, zbog čega obitelj dodatno plaća dva dana rashladnu komoru. Također traže i veći broj rashladnih komora.

Među ostalim, pogrebnici traže da im prestanu braniti obavljanje određenih djelatnosti.

Pogrebnici traže i korekciju cijena. "Ne želimo više da nas ljudi napadaju da se bogatimo na nečijoj smrti, a istina je da su cijene povećala Zagrebačka groblja", poručuju pogrebnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene