Koronavirus, Hrvatska - 7
Koronavirus, Hrvatska - 7 Foto: DNEVNIK.HR

Od pojave epidemije koronavirusa u ožujku pa do prosinca 2020., u Hrvatskoj je zabilježeno 13 posto više umrlih nego u istom razdoblju godinu ranije, za cijelu godinu povećanje iznosi osam posto, a samo u prosincu čak 77 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o učincima pandemije COVID-a na društveno-ekonomske pokazatelje. Prema tim podacima ukupan broj umrlih od siječnja do prosinca 2020. porastao za 8,3 posto u odnosu na godinu prije. To znači da je umrlih bilo 4350 više.

Promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija bolesti COVID-a u Hrvatskoj, pa do prosinca, broj umrlih porastao za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Umrlih je bilo 5523 više. Dosad najveći broj umrlih u Hrvatskoj u jednome mjesecu - 7395, zabilježen je u prosincu 2020. U odnosu na prosinac 2019. to je povećanje od 77,3 posto ili čak 3225 umrlih više.

DZS je napravio grafikon koji osim privremenih podataka o umrlima po mjesecima za 2019. i 2020., prikazuje i konačne podatke od 2011. do 2019. Tako je prema podacima dostupnih iz grafa, drugi najveći broj umrlih bio u siječnju 2017. kada je umrlo 6512 osoba. Treći po broju umrlih je siječanj 2019. kada je prema konačnim podacima umrlo 5504 osoba.

Hrvoje Bujas Ogorčeni poduzetnici najavljuju veliku akciju za srijedu. Hoće li ipak otvoriti kafiće i teretane? "Da ja imam kafić, ja bih ga otvorio"

Cjepivo, ilustracija ''Ugovor je kristalno jasan... postoje obveze'': Čelnica Europske komisije nastavlja pritisak na AstraZenecu

Ostali crni rekordi pretežno su u siječnju i ožujku te ne prelaze brojku od 5500 umrlih. DZS napominje da privremeni podaci o umrlima nisu potpuno usporedivi s konačnim podacima. Privremeni podaci odnose se na mjesec upisa u državne matice, a ne na mjesec događaja.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju