Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoreni od travnja

U Aržanu i Vinicama konačno su odahnuli - granica je ponovno otvorena: "Ta dva sela su k'o nokat i prst"

Prosvjedi stanovnika pred granicom s BIH - 2
Prosvjedi stanovnika pred granicom s BIH - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjedi stanovnika pred granicom s BIH - 1 Prosvjedi stanovnika pred granicom s BIH - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi stanovnika pred granicom s BIH - 2 Prosvjedi stanovnika pred granicom s BIH - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Granica s BIH Galerija 1/3 >>
Pogranični prijelazi s Bosnom i Hercegovinom, koji su zbog koronavirusa bili zatvoreni od travnja, od ponoći su ponovno otvoreni. Posjetili smo stanovnike Aržana, o čijim prosvjednim apelima smo već izvještavali u Dnevniku.

U Aržanu i Vinicama konačno su odahnuli. Granica je ponovno otvorena.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

"Nije to bilo sedam dana nego sedam mjeseci da je ona zatvorena, a dva sela koja su k'o nokat i prst, tako su vezana cijeli svoj život", govori Vinka Ljubičić iz Aržana.

Do liječnika, polja, škola ili trgovina više neće morati višestruko dužim putem.

"Najprije ću posjetiti svoje roditelje na groblje i otići u svoje selo gdje sam se rodila jer sam rođena tri kilometra odavde, granica je tu iza kuće. Ljudi su sad presretni. Eto, nemam šta drugo reći nego da su baš dočekali taj dan presretni", govori dalje gospođa Vinka.

Nakon gotovo 200 dana kasno sinoć donesena je odluka o otvaranju pograničnih prijelaza. Stanovnici još uvijek nisu upoznati s tom odlukom jer je ovaj granični prijelaz danas bio gotovo pa pust.

Vijest mjeseca za njihov kraj već se zajednički komentira.

"Normalno da će biti zgodnije, bliže. Umjesto pet kilometara morao san obilaziti 15, 20. I prelaziti četiri granice. Ovdje je jedna, gore su dvije", zadovoljan je i on Ante Bilić iz Aržana.

"Veliki problem je bilo što si odsječen od matične zemlje, od svega, od bilo kakvog kontakta. Bili smo skroz odvojeni. Neka ovako bude, neka ne bude drugih problema, ovaj smo riješili", kaže Stipe Šiško iz Vinica.

Prijelazi su ovo koje i dalje mogu koristiti isključivo oni koji žive i rade u neposrednoj blizini granice.

"Imaju mogućnost od policijske postaje zatražiti i u nekakvoj redovitoj proceduri dobiti pograničnu propusnicu koja im omogućuje prijelaz upravo na tim graničnim prijelazima, dakle na neki način olakšava život", objašnjava Slobodan Marendić, načelnik Sektora za granicu PU splitsko-dalmatinske.

Prosvjedi stanovnika s obje strane granice urodili su plodom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene