Pogranični prijelazi s Bosnom i Hercegovinom, koji su zbog koronavirusa bili zatvoreni od travnja, od ponoći su ponovno otvoreni. Posjetili smo stanovnike Aržana, o čijim prosvjednim apelima smo već izvještavali u Dnevniku.

Galerija


U Aržanu i Vinicama konačno su odahnuli. Granica je ponovno otvorena.

Vezani članci Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman: "Komšića u Zagrebu nitko neće službeno primiti, svaki dan dokazuje da ne predstavlja Hrvate u BiH" Strože na granici, samoizolacija za BiH - 5 Zbog zatvaranja granice s BiH nastao kaos, građani ljutiti: "Ja kažem vratit ću se, oni kažu nema problema. I sad ne može. Pa, nije mi to jasno!“

"Nije to bilo sedam dana nego sedam mjeseci da je ona zatvorena, a dva sela koja su k'o nokat i prst, tako su vezana cijeli svoj život", govori Vinka Ljubičić iz Aržana.

Do liječnika, polja, škola ili trgovina više neće morati višestruko dužim putem.

"Najprije ću posjetiti svoje roditelje na groblje i otići u svoje selo gdje sam se rodila jer sam rođena tri kilometra odavde, granica je tu iza kuće. Ljudi su sad presretni. Eto, nemam šta drugo reći nego da su baš dočekali taj dan presretni", govori dalje gospođa Vinka.

Nakon gotovo 200 dana kasno sinoć donesena je odluka o otvaranju pograničnih prijelaza. Stanovnici još uvijek nisu upoznati s tom odlukom jer je ovaj granični prijelaz danas bio gotovo pa pust.

Vijest mjeseca za njihov kraj već se zajednički komentira.

"Normalno da će biti zgodnije, bliže. Umjesto pet kilometara morao san obilaziti 15, 20. I prelaziti četiri granice. Ovdje je jedna, gore su dvije", zadovoljan je i on Ante Bilić iz Aržana.

"Veliki problem je bilo što si odsječen od matične zemlje, od svega, od bilo kakvog kontakta. Bili smo skroz odvojeni. Neka ovako bude, neka ne bude drugih problema, ovaj smo riješili", kaže Stipe Šiško iz Vinica.

Prijelazi su ovo koje i dalje mogu koristiti isključivo oni koji žive i rade u neposrednoj blizini granice.

"Imaju mogućnost od policijske postaje zatražiti i u nekakvoj redovitoj proceduri dobiti pograničnu propusnicu koja im omogućuje prijelaz upravo na tim graničnim prijelazima, dakle na neki način olakšava život", objašnjava Slobodan Marendić, načelnik Sektora za granicu PU splitsko-dalmatinske.

Prosvjedi stanovnika s obje strane granice urodili su plodom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr