Bez kazni i samo uz pohvale protekla je vojna vježba na poligonu u Slunju. Hrvatski vojnici koji kreću na Baltik, put još jedne NATO misije u Poljskoj, pohvalili su se naoružanjem i pred kamerama demonstrirali - ispaljivanje raketa.

Galerija Vojna vježba u Slunju - 1 Vojna vježba u Slunju - 2 +0 Vojna vježba u Slunju - 3

Vatreni su i uigrani. Tako to izgleda kad "hrvatski topnici" uzmu moćan stroj u svoje ruke i prime se višecijevnog bacača raketa.

 "Iznimno sam zadovoljan, a mislim da ste svi vi ovdje vidjeli obučene, motivirane, opremljene pripadnike ove postrojbe koji su spremni za izvršenje svih zadaća", kazao je direktor vježbe "Stabilnost" bojnik Marijan Žukina i dodao da nigdje nije zapelo već je cilj uništen.

Na to koliko su bili precizni u gađanju mete udaljene oko 10 kilometara paze i domaći, ali i NATO ocjenjivači. Pod njihovim su povećalom prije puta u Poljsku.

Znaju što ih čeka

"Ja sam gore u Poljskoj već bio, kao zapovjednik, i naravno da su mi ta iskustva tijekom te obuke vrijedna, znam što me čeka", rekao je satnik Dario Bilješković, zapovjednik 8. HRVCON-a eFP u Poljskoj.

U jednoj od hladnijih misija na čijoj granici s Rusijom zvecka oružje - vatreno je krštenje već prošao. A obuku na topničkoj bitnici, kaže, svladao bez poštede.

"Sve što me čeka, to znam. Treba par mjeseci da se dođe na visoku razinu", kazao je vojnik Filip Bulaja, pripadnik Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade i dodao da je relativno opasno.

Svjesni opasnosti, slunjsko blato baltičkim, u srpnju će zamijeniti 80 vojnika i vojnikinja. Ne osvrću se na granične napetosti.

"Iznimna prilika u međunarodnom okružju pokazati tko smo, što smo, odakle dolazimo i što znamo, a dosada su povratne informacije govorile da smo na visokoj razini", naveo je bojnik Marijan Žukina.

U Poljskoj ih čeka kompletna oprema

"Kopletna oprema nas čeka u Poljskoj, a odavde vozimo našu osobnu opremu i naoružanje", rekao je satnik Dario Bilješković.

Naoružana do zuba je i 30-godišnjakinja. I član posade bez kojeg se ne može.

"Granate su skoro težine kao ja...", navodi vojnikinja Anđela Ćurić, pripadnica Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade. Ali i za nju je to rutinski zadatak. U misiji pod američkom čizmom ostaju 6 mjeseci.

"Nije mala stvar, nadam se da nije zadnja misija, vidjet ćemo", navodi vojnikinja Ćurić i dodaje da se ne boji kad zna da je odradila dobar posao, kao i ostatak ekipe.

Pet puta više vojnika nego putnika - danima se uvježbavalo na brdima oko Slunja.

Rukuju skupim vojnim sustavima

Brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade, kaže da je oružje kojim rukuju skupo.

"Prilično, svi vojni sustavi ovakvog tipa su skupi. Svaka vojna vježba je zahtjevna i u financijskom smislu, imate sredstva koja morate osigurati za uvježbavanje, gorivo, streljivo...", dodaje Validžić.

A još nije gotovo. Jer pravi izazov s iskrcavanjem saveznika tek ih čeka. Kao u ratnim filmovima više od 3,5 tisuće vojnika uvježbavat će se idućih tjedana.

Slika nije dostupna Ipak nije bio potres, probijen je zvučni zid: Stanovnike Zagreba uznemirila tutnjava

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ilustracija Tijekom uskrsnih blagdana helikopteri MORH-a prevezli 11 pacijenata s otoka

Oko 6 milijuna kuna za vojne igre Hrvatska neće platiti sama. Dio troškova snose i partneri.

Slunjski scenarij su svladali. Sele se u Slavoniju gdje svoju ocjenu čeka i postrojba koja krajem godine, kao pojačanje, odlazi u misiju na Kosovo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju