Da ekipa forenzičara ne postoji samo u američkim serijama već djeluje u stvarnom životu i rasvjetljuje kriminalne slučajeve istražio je novinar emisije Provjereno.


Nema savršenog zločina, uvijek ostaju barem mali tragovi krvi, baruta ili nečeg trećeg koji će dovesti do počinitelja, samo ih treba znati čitati. Upravo to je posao forenzičara, dokazivanje nečije krivnje ili oslobađanje od sumnje. 

Vezani članci Slika nije dostupna Kosti, ubojstva i masovne grobnice - 'To je jedan potpuno normalan posao' Slika nije dostupna Forenzičari na Alpama: 'Te slike proganjat će me do kraja života'

Kada se dogodi neki zločin, tragovi iz bilo kojeg dijela Hrvatske završe u Centru za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić', a sve čahure, zrna i oružja pristižu u Odsjek za balistička vještačenja koji se bavi identifikacijiom svih vrsta oružja. 

Odmah poslije zločina, ako postoje svjedoci, kvalificirane osobe na temelju svjedočanstava izrađuju fotorobot. 

U to vrijeme policija na temelju razgovora sa svim osobama koje mogu imati veze sa slučajem, susjedima, očevicima te sužava krug i privodi osumnjičene.   

Otisci pristiju, jedni su od najbitnijih tragova u cijelom procesu, a provjeravaju se u policijskoj bazi u kojoj se nalaze oticsi osoba osumnjičenih za počinjenje svih kriminalnih djela. Na kraju, svi osumnjičeni prolaze kroz detektor laži. 

'Osnovni zadatak poligrafskog ispitivanja je taj da utvrdi da li je osoba koja se testira ima veze sa zločinom zbog kojeg se testira ili ne. Dakle da ga možemo isključiti kao nevinu osobu ili ga povezati s tim zločinom', kaže Željko Grgurić, poligrafski ispitivač.

Objašnjava kako se poligrafom prati i snima rad srca, trbušno i plućno disanje i znojenje. Željko tvrdi kako na temelju dugogodišnjeg iskustva čak i prije ispitivanja za 80% točnošću može ocijeniti jel netko laže ili govori istinu. 

Cijelu priču pogledajte u video prilogu.