Ne prestaju reakcije na prijedlog Milana Bandića da Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, dok sam gradonačelnik izbjegava odgovoriti na pitanje zbog čega je odlučio predložiti promjenu imena.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odustao je od vlastitog inzistiranja da odluku o imenu Trga maršala Tita trebaju donijeti građani na referendumu.

Vezani članci Slika nije dostupna Izglasana promjena imena: "Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest" Slika nije dostupna Predsjednik Skupštine: Grad Zagreb će financirati promjenu osobnih dokumenata stanarima Trga maršala Tita

U utorak, dan nakon što je izjavio da će predložiti preimenovanje u Trg Republike Hrvatske, izbjegavao je naša pitanja na tu temu i nije objasnio je li se predomislio zbog potrebnih ruku za sastavljanje većine u Gradskoj skupštini.

"Molim vas, hvala vam lijepa. Imate glasnogovornicu, imate izjavu jučer, dopustite", branio se Bandić od pitanja o razlozima za prijedlog o preimenovanju trga.

Damir Krstičević, ministar obrane, pozdravio je preimenovanje. "Trg Republike Hrvatske za mene, to je naša Hrvatska, je dobar naziv", rekao je Krstičević.

Rada Borić, zastupnica u Gradskoj skupštini, žestoko se protivi preimenovanju. "Rekla bih da smo otvorili vrata izjednačavanju Nezavisne Države Hrvatske s onim što je Hrvatska trebala biti, a to je antifašistička i suvremena Hrvatska", kaže Borić.

Žestoke reakcije zbog promjene imena Trga maršala Tita stižu od gradskih zastupnika u Skupštini, ali i iz Sabora. Zbog popuštanja, i iz SDP-a su prozvali Milana Bandića. Njegov obrat, ali i potporu HDZ-a u toj odluci, komentirao je i Milorad Pupovac. Premijeru Plenkoviću, potporu na nacionalnoj razini, čini se, neće uskratiti.

"Očekivati da Pupovac bude 6. lička u novim okolnostima je poprilično neozbiljna stvar", kazao je Pupovac.

Hasanbegović je kazao kako očekuje  početak pregovora, ali da se oni ne mogu dovršiti preko noći.

"Očekujem početak pregovora, konstituiranje je u četvrtak, no čini mi se da to nije realno s obzirom da se ozbiljni pregovori koji neće biti politikanstvo ne mogu dovršiti za dva dana", kazao je Hasanbegović.