Poskupljenje plina za industriju diglo je na noge domaće poduzetnike. Najgore je u Zagrebu, u kojem su im se računi za plin povećali i do četiri puta. Traži se pomoć i intervencija države. Poskupljenje će se, upozoravaju, osjetiti svugdje, od poljoprivrede do trgovina, restorana i kafića.

Galerija Plin Plin Plin - Ilustracija - 3 +4 Zlatko Puntijar

Šef jedine hrvatske tvornice akumulatora Ivan Miloloža jedva je povjerovao u iznos na mjesečnom računu za plin iz zagrebačke plinare. Poskupjeli su 340 posto. "To je tehnički nemoguće ugraditi u cijenu. Možete odmah zatvoriti pogon i prestati raditi", kazao je.

Vezani članci Igor Vujović, Udruga potrošač Koliko se zaista građani služe Vladinom aplikacijom? "Potrošači definitivno to nisu prepoznali kao alat koji bi im olakšao kupnju" Igor Grozdanić Očekuju li nas ogromni računi za struju i plin? Analitičar: "Energije će biti, ali treba se spremiti za crne scenarije"

Nije jedini. Četiri puta veći mjesečni računi za plin od zagrebačke plinare koji se penju i do pedeset tisuća kuna šokirali su i ugostitelje.

"To je jedan mač koji upropaštava cijelu granu. To mogu reći, da je čak možda i gore nego korona. A posla nema jer korona vlada i dalje", tvrdi Zlatko Puntijar iz HOK-a.

Ovako veliko poskupljenje iz Zagrebačke plinare, od koje plin kupuje osam tisuća poduzetnika, pravdaju poskupljenjem plina na svjetskim tržištima.

"Kada govorimo o kategoriji kupaca poduzetništvo, dosadašnja ugovorena cijena bila je višestruko manja nego što je bila u nabavi prema podatcima burze plina", pojašnjavaju uz Zagrebačkog holdinga.

"Ljudi koji su radili 2020. i 2021. godine su krivi za ovu situaciju. Radili su po 20 godina na direktorskim funkcijama u plinari, a doveli su nas u situaciju da mi njihove propuste plaćamo", ispričao je Miloloža novinaru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini.

Od države traže intervenciju i smanjenje PDV-a

Poskupljenje plina osjetit će i poljoprivrednici na cijeni gnojiva jer je i Kutinskoj Petrokemiji pet puta poskupjelo glavno sredstvo za proizvodnju.

"Pod utjecajem visokih cijena plina, ali i troškova zelene tranzicije i usporenih lanaca opskrbe, cijene mineralnih gnojiva, zavisno od proizvoda, veće su dva do tri puta nego u isto vrijeme 2021. godine", stoji u priopćenju Petrokemije.

Poduzetničke udruge zato zazivaju pomoć države. Predsjednik HUP-a Mihael Furjan smatra, stoga, kako bi država trebala pronaći kompenzacijske mjere kojima će olakšati poziciju proizvođača koji koriste plin u procesu proizvodnje.

"Država bi se trebala odreći svojeg dijela kolača, odnosno smanjiti PDV. Zasigurno će poskupljenje energenata utjecati na samu cijenu proizvoda, a to će onda ići najviše po džepu naših građana", dodaje Branka Prišlić iz UGP-a.

I energetičari smatraju da nema drugog izlaza do državne intervencije.

"Da Vlada ide s industrijskim mjerama u poticanju razvoja obnovljivih izvora i prebacivanju cjelokupne industrije prema elektrifikaciji. Subvencionirati cijenu prirodnog plina za industriju", predlaže Igor Grozdanić.

Lančana poskupljenja nikoga neće zaobići, ali uz to prijete i otkazi ako neka tvrtka zbog cijene plina bude morala trajno zatvoriti svoja vrata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju