Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijesti nisu dobre

Koliko bi nas mogla stajati poskupljenja plina i struje? Tko je do sada plin plaćao 500 kuna, prema tržišnoj cijeni mogao bi ga plaćati i do 1500

Aktualno Galerija Poskupljuju energenti - 3 Poskupljuju energenti - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuju energenti - 1 Poskupljuju energenti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Poskupljuju energenti - 2 Poskupljuju energenti - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Poskupljuju energenti - 4 Galerija 1/6 >>
Nazvali smo stručnjake, proizvođače i dobavljače, stavili sve na papir i izračunali koliko bi nas mogla stajati poskupljenja plina i struje. Vijesti nisu dobre!

Od 1. travnja očekuje nas poskupljenje plina. U jakni i s kapom na glavi mogli bismo dočekati iduću sezonu grijanja. Prema izračunima Gradske plinare, po sadašnjoj situaciji na tržištu i aktualnim Vladinim uredbama cijene plina rast će za prosječno kućanstvo 40 posto. Na godišnjoj razini, umjesto četiri bit će sedam tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVE TANJI NOVČANICI Građani stenju pod teretom poskupljenja, sindikati Vladi poslali odbijenicu: Plenković stigao na sjednicu GSV-a Slika nije dostupna ŽIVOT NA RUBU PRAZNIH DŽEPOVA Znate li već koliko će vam još novčanici od danas biti tanji? Pogledajte što ćete sve skuplje plaćati

Projekcije može promijeniti Vlada. Dva su scenarija, a gruba računica izgleda ovako. Tko je do sada plin plaćao 500 kuna, prema tržišnoj cijeni mogao bi ga plaćati i do 1500, a prema Vladinim dosadašnjim formulama obračuna koje regulira HERA oko 850 kuna.

Razliku bi trebali platiti dobavljači, koji strahuju od stečaja. Kako god, bit će to udarac na građane, pitanje je samo koliko velik, navodi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Sad mi je to previše jer je poskupio deset posto 1. travnja tako da ne znam, ovo me jako strašno", kazala je jedna Zagrepčanka.

Poskupljenja već osjećaju oni koji plin kupuju u bocama jer je sa 130 skočio na 150 kuna. Istražili smo zato koje su alternative. Najbolje prolaze oni spojeni na toplanu. U Osijeku takvo grijanje stoji oko 300 kuna, no muku pojedincima zadaju već pomalo zaboravljeni razdjelnici.

"Kod nas u zgradi navodno da nemaju svi razdjelnike i onda se dijeli po stanovima, tako da je platim i za one koji otvaraju prozore i griju se", kazala je Jadranka iz Osijeka.

Ni drva nisu jeftinija...

A je li isplativije grijati se na drva? Odgovor smo potražili u Lici. Zime su dulje i hladnije pa plin i struja nisu opcija.

"Drva su do sada bila 300 kuna po metru, a potroši se otprilike u godinu dana oko 20 metara drva", kazao je Mladen iz Otočca.

Priobalni dio Dalmacije grije se na struju, uglavnom klima uređajima. Iz splitske udruge Potrošač kažu - račun za struju za 40 kvadrata stana iznosi između 300 i 400 kuna. I on bi uskoro mogao biti i dvaput veći.

Cijene struje na tržištu već divljaju zbog zelene tranzicije Europske komisije, što poskupljuje proizvodnju zbog visokih nameta na CO2. Razlozi su i klimatske promjene koje utječu na vjetrove i vodostaje rijeka te plinski rat Rusije i Europe.

Kad se sve uzme u obzir, cijene struje na burzama u godinu dana porasle su za 217 posto. Dnevna cijena struje porasla je s 52 na 167 eura po megavatsatu.

Koliko će rasti cijene struje za kućanstva, stručnjaci još ne žele nagađati jer je računica nešto kompliciranija od one za plin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene