Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratite iz minute u minutu

Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

Pregovori za formiranje saborske većine i dalje traju te curi rok od 20 dana za konstituirajuću sjednicu sabora. Većinu još nema nitko.

 

  • očekuje se nastavak pregovora o sastavljanju parlamentarne većine

  • teče rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Sabora

  • pregovori HDZ-a i DP-a upali u slijepu ulicu

  • Vesna Vučemilović napustila Suvereniste

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:30 Tajnik Domovinskog pokreta i član pregovaračkog tima Josip Dabro otvoreno je rekao da se na neformalnome sastanku u gostionici Gondola raspravljalo o saborskoj većini bez SDSS-a.

"Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", rekao je te dodao da očekuje nastavak pregovora u utorak.

Veljko Kajtazi, manjisnki saborski zastupnik, rekao je kako ne zna ništa o tome da bi u saborskoj većini trebalo sjediti pet predstavnika, bez SDSS-a.

"Još samo da čujem da ću biti predsjednik Sabora", našalio se te dodao da se ide korak po korak.

Milorad Pupovac nije komentirao situaciju, no zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga rekla je za Večernji list kako SDSS očekuje "od predsjednika kluba manjinaca Bilaka da vidimo što će biti s novim sazivom" dok je Dragana Jeckov rekla da nije upoznata s dogovorima DP-a i HDZ-a te da su predstavnici manjina i dalje jedinstveni.

19:45 Kako je Hini izjavio predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić, predstavnici dviju stranaka neformalno su se danas sastali u Vukovaru nakon svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu Dana grada heroja kojoj je nazočio i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

"Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i Vlade. Rekao bih da smo blizu dogovora", rekao je o današnjem neformalnom sastanku Milić, koji nije htio komentirati o navodima Jutarnjeg lista da je u pitanju saborska većina od 80 mandata.

Birači su nas, dodao je, većinskom potporom na izborima obvezali da idemo u formiranju Vlade, vjerujemo da će taj proces biti uskoro gotov.

A sve bi se, rekao je, moglo znati u utorak nakon službenog sastanka pregovaračkih timova dviju stranaka. "Ako sve prođe po planu, tada bismo mogli imati obrise parlamentarne većine i nastaviti razgovore o strukturi nove Vlade", rekao je Milić.

18:30 Nakon svečane sjednice u Gradskom vijeću Vukovara premijer Plenković povukao se na neformalno druženje s članovima Domovinskog pokreta, Ivanom Penavom, Mariom Radićem i glavnim tajnikom stranke Josipom Dabroom, u sotinskom kafiću i izletištu "Gondola".

18:00 Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku - sa 61 mandatom koji je osvojio HDZ, 13 mandata Domovinskog pokreta, pet mandata zastupnika nacionalnih manjina bez SDSS-a i jednog mandata koji je osvojila Vesna Vučemilović.

17:10 Iz IDS-a su reagirali na prozivke SDP-a - da će morati polagati račune svojim biračima nakon što su IDS-ovci potvrdili da se ne vide u sastavljanju antikorupkcijske vlade. Dalibor Paus je odgovorio kako se ne radi o antikorupcijskoj koaliciji, već o spašavanju predsjednika stranke Peđe Grbina. Dodao je i da Grbin ne može pobjeći od odgovornosti za rezultat koalicije "Rijeke pravde" postignut na parlamentarnim izborima.

"Pokušao je to napraviti nakon što je prepustio gospodinu Milanoviću volan i svoje stranke i na parlamentarnim izborima, pokušao je to napraviti okupljanjem neke šire koalicije koja bi bila zaista neprincipijelna, a sada pokušava prebacivanjem krivice na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost, no ne može pobjeći od odgovornosti za rezultat koji su postigli", rekao je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, prenose Vijesti Nove TV.

16:20 Peđa Grbin došao je na sjednicu pulskog Gradskog vijeća pa komentirao pregovore o sastavljanju saborske većine, Dan slobode medija i aferu na Geodetskom fakultetu. Više o tome čitajte OVDJE.

15:27 Hrvatska demokratska zajednica na službenom Facebook profilu reagirala je na izjavu SDP-ove eurozastupnice Biljane Borzan. Više o tome čitajte OVDJE.

14:33 "Ne znam koji je protokol i koga su zvali, ali meni je zanimljivo da DP unatoč obećanjima da neće s HDZ-om već tjednima pregovara s HDZ-om. Navodno su im problem manjine, a mi im dajemo konkretan način da to riješimo, ali oni to ne žele nego i dalje pregovaraju s HDZ-om. To je zanimljivo. Pozivam ih da ostanu vjerni svojim riječima", rekao je Božo Petrov za N1.

13:26 Predsjednik tehničke Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara u povodu obilježavanja Dana grada, a nastavljaju se i pregovori o sastavljanju saborske većine s Domovinskim pokretom čiji je predsjednik Ivan Penava i gradonačelnik Vukovara. Više o tome čitajte OVDJE

13:00 Članica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović osvrnula se na izjavu predsjednika Istarskog demokratskog sabora Dalibora Pausa da je antikorupcijska vlada koju zagovara predsjednik Socijaldemokratske partije Peđa Grbin zapravo njegov pokušaj da sam sebe spasi nakon parlamentarnih izbora.

"Javno postavljam pitanje Grmoji i Pavličeku. Hoće li nakon ove izjave i predsjednik IDS-a biti proglašen žetonom? Kako je krenulo uz Peđu Grbina će ostati samo Pavliček i Grmoja", napisala je.

 

 

12:10 "Čestitam dan našem Gradu. Unatoč tehničkim poteškoćama zbog kiše siguran sam da ćemo i ove dane u sklopu obilježavanja dana Vukovara provesti slaveći. Od srca čestitke", rekao je Penava. 

"Na ovaj svečani dan neću govoriti o ad hoc prijedlozima, ja bih volio da imamo fokus na ovom danu, a hipoteze i ostale stvari možemo govoriti u nadolazećim danima", rekao je. 

"Razgovara se na sve strane, u kulturnim tonovima, bez ucjena i očekujem kroz koji dan ili idući tjedan imati bolje ili podrobnije informacije", rekao je.

Na upit je li mu drago vidjeti Andreja Plenkovića ponovno u Vukovaru, rekao je: "Pozivi kao i dosad idu svim relevantnim čimbenicima u hrvatskom društvu, svi su u Vukovaru dobrodošli i dat ću sve da to i dalje bude tako".

11:50  Izabrani saborski zastupnik i europarlamentarac Mislav Kolakušić (PiP) u petak je ostvario najavu da će dati ostavku na dužnost saborskog zastupnika. U Hrvatski sabor stigla je Kolakušićeva pisana ostavka na zastupničku dužnost, potvrdio je predsjednik nadležnost saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics.

Napomenuo je, međutim, da se Kolakušić još može predomisliti, 24 sata prije prve sjednice novog Sabora, može obavijestiti MIP da je promijenio svoju odluku. Prva sjednica Sabora održat će se najkasnije 19. svibnja, prije izbora za Europski parlament, 9. lipnja.

11:40 U Vukovaru se danas obilježava Dana grada te se održava svečana sjednica Gradskog vijeća Vukovara.  Ivan Penava uskoro bi se trebao obratiti novinarima.

11:30 Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je u četvrtak prozivke čelnika SDP-a da će IDS, koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade, morati račune polagati svojim biračima rekavši da se tu ne radi o antikorupcijskoj koaliciji nego o spašavanju predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

 

"Pokušao je to napraviti nakon što je prepustio predsjedniku Zoranu Milanoviću volan svoje stranke na parlamentarnim izborima, pokušao je to napraviti okupljanjem neke šire koalicije koja bi bila neprincipijelna, a sada pokušava prebacivanjem krivice na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost", ocijenio je Paus dodavši da Grbin "ne može pobjeći" od odgovornosti za rezultat koalicije Rijeke pravde koji su ostvarili na parlamentarnim izborima.

Podsjetio je da je IDS bio na prosvjedu protiv imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i protiv lex AP-a, kao uostalom i sve ostale lijevo liberalne stranke.

"Mislim da se u ovom slučaju ne radi o antikorupcijskoj koaliciji već se tu radi o spašavanju Peđe Grbina odnosno njegove kože", ustvrdio je predsjednik IDS-a. Na pitanje treba li Grbin podnijeti ostavku, odgovorio je da će o tome odlučiti tijela SDP-a i da se u to ne želi miješati.

10:55 "Kriv si što si branio i opravdavao lopove iz svoje stranke, čak i kad je bilo evidentno neobranjivo", napisao je Bojan Glavašević u otvorenom pismu Andreju Plenkoviću.

10:30 Povodom obilježavanja Dana grada održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća Vukovara. Na njoj će sudjelovati predsjednik tehničke Vlade Andrej Plenković. Tamo će razgovarati s Penavom o sastavljanju većine te je najavljeno i da će se i HDZ i DP nakon nove runde pregovora obratiti medijima.

10:20  Zvonimir Troskot iz Mosta smatra da tehnički premijer ipak nije blizu formiranje većine. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da imaju 83 ruke, ali Troskot smatra da tehnički premijer ipak nije blizu formiranja većine.

"Ne znam otkud izvor Plenkovićeva optimizma. Smatramo da to nije riješeno i da nemaju većinu", rekao je Troskot za N1. 

Objasnio je zašto Most predlaže da šef DP-a Ivan Penava bude novi predsjednik Sabora te je naveo tri razloga: "Prvi je da je Most već nekoć bio u toj situaciji. Istina je da je SDP osvojio kao oporba najviše mandata, ali Most je 2015. s 13 mandata stvarno dobio predsjednika Sabora i nekoliko resora. Drugo, relativno više dobila je desnica – HDZ, DP i Most. Ima smisla da jedna takva osoba koja je sad na vagi bude predsjednik Sabora. Treći argument, SDP jest dobio broj mandata kao i 2020. ali tad se nije dogodilo da je predsjednik Republike bio u aktivnoj kampanji za SDP i njegovim je angažmanom ostvaren isti broj mandata kao i 2020.", rekao je Troskot.

Ukazao je na još jednu stvar koja bi se nakon pregovora mogla saznati o DP-u: "Ključna stvar je da će Penava imati ključnu ulogu i pokazat će se tko zapravo vodi DP – Penava ili Radić, to će sad sve izaći na vidjelo."

10:10 Vesna Škare-Ožbolt, ministrica pravosuđa u Vladi Ive Sanadera, kaže da pregovori o Vladi nipošto ne znače i kraj posla za Domovinski pokret i HDZ: "Sastavljanje Vlade i parlamentarne većine nije jedino što im predstoji, tu je i pitanje sadržaja. Može se dogoditi, i to vrlo lako, da Vlada ne izdrži do kraja mandata, čak da traje vrlo kratko, do godine dana. Ako izdrži do kraja, to onda znači i da je dala puno ustupaka Domovinskom pokretu, ali je istodobno cijena toga da HDZ kao puno desnija stranka od sadašnje pada na 15 posto popularnosti, a s time ne može na nove izbore", rekla je Škare-Ožbolt za Jutarnji.

9:20 Nove Vlade još nema, članovi tehničke Vlade okupili su se na sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

8:40 Most je u četvrtak predložio raspisivanje ustavotvornog referenduma prema kojem zastupnici nacionalnih manjina više ne bi mogli glasati o imenovanju vlade i donošenju proračuna, ali bi zauzvrat dobili pravo veta na zakone koji se tiču pripadnika manjina.

Branko Smerdel, jedan od stručnjaka koji je bio u skupini koja je pisala Ustav, reagirao je na taj Mostov prijedlog.

"Nečuvena ustavna (de)konstrukcija iz Mosta! Upozoravam: jednom zajamčena ustavna jamstva manjina ne mogu se na ovaj način oduzeti, niti se može isključiti ustavni sud, niti propisivati posebne većine koje ustav ne predviđa", napisao je na svom profilu na Facebooku. 

7:05 Premijer Andrej Plenković ide u petak u Vukovar na proslavu Dana grada. U povodu obilježavanja Dana grada održat će se i svečana sjednica Gradskog vijeća Vukovara, na kojoj će sudjelovati predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Predviđeno je prigodno obraćanje premijera Plenkovića. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

7:10 Politički analitičar Davor Gjenero komentirao tijek pregovora o sastavljanju Vlade. Smatra da je potpuno logično zašto HDZ inzistira da svih osam manjinskih zastupnika budu partneri u koaliciji, ali smatra da je šteta što glasnije i jasnije ne objašnjavaju zbog čega je to za Hrvatsku strateški važno.

"Hrvatska je jedina država u susjedstvu Republike Srbije na koju se ne prelijeva patogeni velikosrpski koncept srpskoga svijeta. Zašto? Zato što su SDSS i Pupovac konstitucionalni patriotizam definirali kao jedan od triju stupova ideologije svoje stranke i ta stranka priječi time što sudjeluje u Hrvatskoj u vlasti i sudjeluje u rješavanju konkretnih pitanja i problema hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, prelijevanje utjecaja, režima u Beogradu na Hrvatsku", rekao je  Gjenero za N1.

Andrej Plenković u petak ide u Vukovar na proslavu dana grada, ali Gjenero sumnja da će već sutra doći do konačne odluke.

"Meni se čini da će se ovo još neko vrijeme kuhati jer da se odluka donese sutra, onda bi ta odluka sasvim sigurno bila svojevrsno reteriranje premijera Plenkovića."

7:03 Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta i dalje su daleko od razrješenja.

7:00 Zašto je Vesna Vučemilović dala ostavku na sve stranačke funkcije, u razgovoru je otkrila novinarki Dnevnika Nove TV Matei Drmić.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba SDP šuti Opozicija se sve više međusobno udaljava: "Oni sada samo traže alibi kako da odu sa HDZ-om"

"Kad sam imala malo više vremena vidjeti što se pisalo, što su izjavljivali, pa i moj predsjednik stranke, uistinu i nisam imala izbora nego dati ostavku na sve funkcije koje sam obnašala u Hrvatskim suverenistima i zahvaliti se na suradnji te zaželjeti kolegama sve najbolje u privatnom i poslovnom životu", na početku je rekla Vesna Vučemilović te dodala da bi, po njezinu mišljenju, ljudi koji obavljaju čelne funkcije u strankama ipak trebali "malo mudriji i ne reagirati na špekulacije, kojih u ovo postizborno vrijeme ima, a brojne su neutemeljene".

Pročitajte i ovo Vesna Vučemilović, Hrvatski suverenisti Postizborno vrijeme Vučemilović o potpori HDZ-u i šefu stranke: "Ja sam žeton? Pa on je to dogovarao"

Pročitajte i ovo Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru

6:55 Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentirala je pregovore o sastavljanju većine.

 "Naša domaća situacija puno je opasnija nego što se čini. Jedna mala stranka koja je dobila više od devet posto glasova sada se stavlja u poziciju da hrvatskim građanima kroji pravu i diktira politiku. To je Domovinski pokret, stranka koja je sigurnosno i politički opasna i za državu i za građane i koja je pri tome dobila jednoznamenkasti rezultat na izborima, a postavlja se u poziciju određivanja što će se događati", napomenula je Pusić za N1 te dodala:

"Nalazimo se u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici i tome se treba suprotstaviti. Ovo bi bio trenutak za potez predsjednika Republike da kaže da je Hrvatskoj potrebna Vlada nacionalnog spasa u kojoj će se dogovoriti četiri ili pet stvari koje će se napraviti i nakon toga treba ponovno ići na izbore", smatra Pusić.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Pročitajte i ovo Provjereno: Matej Pešut i Danka Derifaj, reporterka Provjerenog Javno je (ne)bitno "Ravnatelj na službenom putu": Reporterka Provjerenog razotkrila bezočnu laž

6:45 Vesna Vučemilović potvrdila je za DNEVNIK.hr kako je podnijela ostavku na sve dužnosti u Hrvatskim suverenistima.

"Nema se tu šta dodati, ne razumijem čemu tolika strka oko toga."
Na pitanje hoće li dati podršku HDZ-u, odgovara: "To su sve hipotetska pitanja. Ja ću se držati toga da ne odgovaram na hipotetska pitanja."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene