Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći kršćanski blagdan

Znate li zašto pravoslavci i katolici slave Uskrs na različite datume? Za to postoje dva razloga

Danas se slavi pravoslavni Uskrs, a mi smo provjerili zašto pravoslavni vjernici ove godine Uskrs slave čak mjesec dana nakon katolika.

Iako katolici i pravoslavci koriste istu formulu da bi izračunali kada će obilježiti Uskrs, obično ga ne slave na isti datum. Za to postoje dva razloga: različiti kalendari koje koriste i različit način izračunavanja mjesečevih mijena.

I katolici i pravoslavci Uskrs slavi prve nedjelje nakon prvog punog Mjeseca nakon proljetne ravnodnevnice. Ona je za katolike zbog Gregorijanskog kalendara oko 21. ožujka, a za pravoslavce, koji koriste Julijanski kalendar, oko 3. travnja.

Pročitajte i ovo Isus Krist s dvojicom učenika Praznik u mnogim državama Uskrsni je ponedjeljak: Znate li što se danas obilježava?

Ako Mjesec pun između 21. ožujka i 3. travnja, katolici na temelju njega odrede kada će slaviti Uskrs, dok pravoslavci čekaju idući te se ravnaju po njemu. Ako između dva spomenuta datuma nema punog Mjeseca, razlika u kalendarima neće biti od ikakvog značaja.

Međutim, to ne znači da će katolici i pravoslavci u tom slučaju slaviti Uskrs na isti datum. Osim zbog kalendara, datumi proslave najvećeg kršćanskog blagdana često su različiti i zbog tablica pomoću kojih se računaju Mjesečeve mijene, zbog kojih pravoslavni puni Mjesec za katoličkim kasni četiri do pet dana.

Na primjer, ako katolički puni Mjesec padne na četvrtak, oni će u nedjelju slaviti Uskrs, a isti taj puni Mjesec će za pravoslavce pasti na ponedjeljak ili utorak te će oni Uskrs slaviti tjedan dana nakon katolika.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Kada se i različiti kalendari i različit način računanja Mjesečevih mijena uzmu u obzir, moguće u tri opcije:

  1. Mjesec je pun između 21. ožujka i 3. travnja. Katolici računaju Uskrs prema njemu, a pravoslavci čekaju idući. U ovom slučaju će Uskrs slaviti s mjesec dana razlike, kao što se dogodilo ove godine.
  2. Ako nema punog Mjeseca između 21. ožujka i 3. travnja, a katolički puni Mjesec pada na utorak, srijedu, četvrtak, petak ili subotu, katolici će u nedjelju slaviti Uskrs, a pravoslavci tjedan dana kasnije. Ovaj slučaj je najčešći.
  3. Ako nema punog Mjeseca između 21. ožujka i 3. travnja, i ako katolički puni mjesec padne na nedjelju ili ponedjeljak, i katolici i pravoslavci će Uskrs slaviti na isti dan. To se zadnji put dogodilo 2017. godine i dogodit će se ponovo iduće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene