Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakva je policijska procedura?

Podmetnuti ekspozivi: U praksi se ne sijeku žice, naprava se pokušava uništiti iz daljine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih tjedana mediji su bili puni vijesti o lažnim dojavama o podmetnutim bombama. U prosjeku, policija svaki drugi dan zaprimi po jednu takvu. Premda su gotovo sve izmišljene, baš sve se moraju tretirati kao da su prave, jer svaka kriva procjena može biti kobna.

U prosjeku policija na godinu zaprimi 200 dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama. Što se sve događa kada policijski centar primi takvu dojavu? 'Operativno komunikacijski centar šalje na mjesto događaja i službenike protueksplozijske zaštite i u pripravnost stavlja vatrogasnu ekipu i hitnu medicinsku pomoć. Područna policijska postaja osim što šalje ophodnju na mjesto dojave, šalje isto tako i krim policiju koja će nastojati utvrditi tko je dojavio i sve okolnosti vezane uz dojavu', objašnjava Tomislav Vukoja iz protueksplozijskog odjela MUP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađeno skladište minsko-eksplozivnih sredstava

Suradnja s osobljem škole od presudne je važnosti. Nakon razgovora sa zaposlenicima škole, policija mora odabrati taktiku. Iako je uvriježeno mišljenje da se prostor uvijek mora evakuirati, u praksi to ne mora biti tako. 'U svim slučajevima evakuacija nije najbolje rješenje. Nekada evakuacija može biti opasnija za učenike škole nego kada bi oni ostali u razredu. Mi ne znamo gdje se nalazi eksplozivna naprava. Ona može biti na mjestu evakuacije, na putu evakuacije. To znači ako u školi ne postoje planovi evakuacije, ako osoblje nije osposobljeno, takva evakuacija može biti opasna. Znači pitanje je prosudbe', dodaje Vukoja.

Kada se obave sve pripreme u školu ulaze policijski pas i vodič. 'Svi psi koji se koriste u protueksplozijskoj zaštiti učeni su i naučeni da detektiraju eksploziv u četiri medija. To su detekcija u svim oblicima zatvorenog prostora, otvoreni prostori, prijevozna sredstva, paketi, kovčezi i slično', kaže instruktor za detekciju eksploziva Mevludin Martinović.

Svaki dio škole mora se dobro pregledati. Posebice kante za smeće, vodokotlići u toaletima, odnosno sva mjesta u koja se eksplozivna naprava može skriti. Iako se teoretski svaka pasmina može naučiti ovom poslu, ipak se koristi samo nekoliko pasmina.

Policija na svaku dojavu mora izaći

U trenutku kada su pas i vodič u objektu, na nogama je još petnaestak ljudi. Rade ukupno tri službe, uz policiju, vatrogasci i hitna služba. Iako je percepcija javnosti da posljednjih godina ima više takvih dojava, policijska statistika kaže suprotno. '2001. i 2002. godine imali smo više od 400 takvih prijava da bi se već u 2003. taj broj prepolovio. Zadnjih 5 godina nije bilo više od 200 dojava. Većinom se te dojave odnose na osnovne i srednje škole i do sada su sve bile lažne ali opet na svaku dojavu policija mora izaći', objašnjava Vukoja.

Posao policijskog pirotehničara iznimno je stresan i opasan. Svatko se ni ne može baviti tim poslom. Potrebna su široka tehnička znanja. Razmještaj u jedinicu je dragovoljan. Uz to kandidat za jedinicu mora biti potpuno fizički i psihički zdrav. Mora imati volju za taj posao i ne smije se bojati. Policajac mora određen broj godina provesti na nekom drugom radnom mjestu u policiji i tek onda može postati djelatnik protueksplozijske jedinice.

Oprema pirotehničara teži 40 kg

Samo najbolji ljudi dolaze u ovu jedinicu u kojoj jedan trenutak i samo jedna pogreška mogu postati fatalni. Oprema koju nosi pirotehničar kada se približava eksplozivnoj napravi teška je gotovo 40 kilograma. Zbog posebne izrade i ojačanja, pirotehničar kada stavi kacigu ne čuje zvukove iz vanjskog svijeta. Kada odlazi postaviti rendgenski uređaj uz sumnjivi paket, s ostalim kolegama komunicira integriranim sustavom veze unutar kacige. Poput astronauta u svemiru. Rendgen policiji otkriva o kakvoj je napravi riječ i kojom taktikom i sredstvom će je ukloniti i uništiti.

Zanimalo nas je je li jedan od načina rezanje žica. Onako kako to između crne i crvene žice odabiru junaci akcijskih filmova. 'Zaista nije svejedno kakve se žice sijeku, no to je u filmovima prikazano na jedan pompozan način. U praksi se to zapravo ni ne radi već se iz daljine pokušava onesposobiti eksplozivna naprava' kaže Vukoja.

Iako većinu dojava upućuju maloljetnici koji ne smatraju da čine nešto posebno loše, u policiji upozoravaju da se radi o ozbiljnom kaznenom djelu, s ozbiljnim sankcijama. U policiji se nadaju da će stroža primjena zakona i edukacija, odvratiti neke buduće klince od lažnog dojavljivanja podmetnute bombe. Posebno ako nakon što budu otkriveni, umjesto u školskim klupama, slijedećih nekoliko mjeseci provedu u zatvoru.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene