Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na prvoj crti bojišnice

NIŠTA NIJE SIGURNO Islamisti iza sebe ostavljaju iznimno kreativne i efikasne eksplozivne naprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvoj crti bojišnice u libijskom gradu Sirta, potisnuti džihadisti ostavili su niz eksplozivnih naprava iz kućne radinosti.

Bombe Islamske države postavljene su na brojnim mjestima u libijskom gradu Sirta iz kojeg ih je nedavno potisnula vojska. Razni oblici smrtonosnih naprava 'čekaju' neoprezne građane. Na neke od njih upozorio je novinar RT-a William Whiteman koji je oslobođene četvrti Sirte 'pročešljao' s libijskom vojskom.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Jedna od bombi zamotana je u modnu lutku koja je postavljena na stolac nasred ulice. To čak i nije bila najsmrtonosnija naprava koju su džihadisti ostavili iza sebe dok su se povlačili iz Sirte.

'Znajući da će libijska vojska koja napreduje htjeti označiti neeksplodirani projektil koji se zabio u cestu, Islamska država ga je povezala s bombom kako bi sve zajedno eksplodiralo kada vojska pokuša odstraniti projektil', rekao je Whiteman.

Oko tisuću vojnika je mobilizirano kako bi potpuno potisnuli džihadiste koji pružaju otpor u dvjema četvrtima tog priobalnog grada kojega je velik dio od početka ljeta oslobodila vlada nacionalnog jedinstva. Kako je džihadistima ponestajalo sastojaka za bombe, nakon što im je libijska vojska presjekla opskrbne rute, militanti su pribjegli stvaranju zamki. Medicinsku opremu, predmete koji se mogu pronaći u kućanstvima i slično pretvorili su u jednostavne, ali veoma učinkovite zamke.

'Zato je teško izgurati Islamsku državu. Veoma su uznapredovali u kreativnosti stvaranja bombi', rekao je reporter dok mu je libijski pirotehničar objašnjavao kako naizgled običan predmet u sebi skriva smrtni ishod za neoprezne. Libijske vlasti u ofenzivi su protiv džihadista od svibnja ove godine.

Samo zadnjeg tjedna u kolovozu 21 vojnik snaga libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) je poginuo a 120 je ranjeno u Sirtu u borbama protiv Islamske države.

Vojnici su ubijeni u 'zadnjoj fazi' ofenzive na položaje koje još kontrolira IS u svom uporištu u Sirtu, a koju su pokrenule snage libijske vlade nacionalnog jedinstva. U tim 'žestokim uličnim borbama' poginuo je 21 vojnik vladinih snaga a 120 je ranjeno, rekao je medicinski izvor. Fotograf je vidio i trupla dvojice boraca IS-a na ulici.

Potpuno oslobađanje grada, 450 km istočno od Tripolija, bilo bi velik poraz za IS koji ga je zauzeo u lipnju 2015. i pretvorio u bazu za širenje izvan granica Sirije i Iraka. Islamisti još naime drže dijelove nekih četvrti.

Ofenziva je počela 12. svibnja i 9. lipnja vladine su snage ušle u taj grad, rodno mjesto bivšeg diktatora Moamera Gadafija, gdje su zauzele luku i upravno središte.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene