Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božić blagdan darivanja

Kolendari u Dubrovniku, porcije bakalara u Splitu, ručak za usamljene u Zadru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božićno drvce, kolači, ručak, pokloni ispod bora i sve ostale sitne potrepštine Hrvate su 'olakšali' za nevjerojatnih 12 milijardi kuna. I dok jedni kupuju, drugi dijele besplatne porcije bakalara, neki posjećuju one koji su usamljeni, a na jugu Hrvatske kolendari pjevaju. Pogledajte kako se Božić proslavlja diljem Hrvatske.

Na tradicionalnom događanju 'Splitu s ljubavlju' na Prokurativama u povodu božićnih blagdana besplatno je podijeljeno šest tisuća porcija bakalara, a istodobno je održano natjecanje u spravljanju fritula koje su organizatori nazvali 'svitskim prvenstvom' u spravljanju te delicije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tradicionalna manifestacije U Splitu podijeljeno 5000 porcija bakalara, a u Vinkovcima 1500 porcija prženih sardina i krumpir salate Slika nije dostupna Nestašni bakalar FOTO Ribar u ulovljenoj ribi pronašao vibrator!

'Splitu s ljubavlju' zajednički su organizirali grad, Splitsko-dalmatinska županija i Savez kuhara sredozemnih regija.

Posebnu pozornost mnoštva nazočnih izazvali su rukometni reprezentativci Ivano Balić i Petar Metličić. Oni su odjeveni u kuharske haljine i s tradicionalnim kuharskim kapama na glavama sudjelovali u dijeljenju porcija bakalara i spravljenih fritula.

U dijeljenju porcija bakalara i fritula sudjelovali su i brojni istaknuti Splićani, među inima, gradonačelnik Ivan Kuret i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Pritom su ustvrdili kako 'ta splitska fešta ima budućnost'.

Splićanima je besplatno dijeljeno i vino, za što su sponzori, kako je rečeno, darovali 200 litara.

Za 6.000 porcija bakalara sponzori su osigurali, rečeno je, 300 kilograma bakalara, 700 kilograma krumpira, 100 litara maslionova ulja i 50 kilograma luka.

Za višesatne podjele bakalara priređeno je natjecanje u kojem su kuhari 20-ak dalmatinskih restorana pripravljali blagdanski bakalar. Prvo mjesto pripalo je konobi 'Nikola' iz Podstrane, a drugo i treće kuharima splitskih restorana 'Nevere' i 'Babilona'. Kad je bakalar bio gotov, stavljen je u porcije.

A na 'svitskom prvenstvu u spravljanju fritula' poseban ocjenjivački sud je među 75 natjecateljica proglasio pobjednicu Helenu Vladislavić kojoj je pripalo 5.000 kuna.

Drugoplasiranoj Radmili Staničić pripale su 3.000, a trećeplasiranoj Anđelki Bartolović 2.000 kuna. Mnoštvo su zabavljali istaknuti dalmatinski pjevači i sastavi.

Podijeljen bakalar i u Rijeci

Masovna praznična gozba danas na ulicama Rijeke, gdje je podijeljeno 3 tisuće porcija bakalara na gulaš, 4 tisuće porcija pržene plave ribe, fritule, kanapei sendviči čime su Grad i turistička zajednica počastili su svoje sugrađane. Događaj je od prošle godine postao tradicija a blagdanske su delicije riječanima pripremili kuhari najboljih gradskih hotela i poznati slastičari. 

U Zadru volonteri posjetili usamljene 

Iako je Božić obiteljski blagdan, mnogi će ga Hrvati dočekati u samoći i neimaštini. Da se njihovi stariji sugrađani ne bi osjećali usamljeno, Zadrani su organizirali akciju 100 Božićnih ručkova. Poznati Zadrani i volonteri izdvojili su malo vremena kako bi im ručak i poklone, uz najbolje želje odnijeli u domove.

Badnji ručak i božićni pokloni oduševili su baku Romildu. Barem na trenutak osjetila je da nije sama.

Poznati Zadarani i volonteri s vrećicama u rukama uputili su se prema domovima još 100-tinjak obitelji koje je trebalo iznenaditi.

'Želimo im poručiti da nisu sami, da mislimo na njih, da cijeli naš grad je zajednica', rekla je ravnateljica doma za odrasle Sv. Frane Marija Pletikosa .

Kolendari u Dubrovniku

I stotine Dubrovčana jutros su izašle na gradske ulice, gdje su tradicionalnom božićnom kolendom zaželjeli sretan Božić. Klape i zborovi, pjevači i plesači, svi su oni cijelo jutro pjevali božićne pjesme, u čemu im se pridružilo i gradsko poglavarstvo, predvođeno gradonačelnicom Dubravkom Šuicom. Prema tradiciji, slavlje će se nastaviti večeras, kada će kolendari pjevati pred kućama rodbine i prijatelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene