Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na osječkom Županijskom sudu počelo je suđenje saborskom zastupniku madžarske nacionalne manjine Jeni Adamu, optuženu za kažnjiva djela protiv službene dužnosti - zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.


Osječko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je Adama da je 2004. kao saborski zastupnik i predstavnik Demokratske zajednice Madžara Hrvatske od Hrvatskoga sabora dobio 257.000 kuna za svoje političke aktivnosti, od čega je 130.704 kune potrošio za osobne potrebe i tako si pribavio protupravnu imovinsku korist.

Vezani članci Slika nije dostupna Županijski zaposlenici krivotvorili isprave i zloporabili ovlasti Slika nije dostupna Otkrivena tiskara za krivotvorenje hrvatskih isprava

Optužen je da je u nakani prikrivanja mjerodavnom saborskom odboru podnio izvješće u kojem je lažno prikazao da je spomenut novac potrošio za telefoniranje, putne troškove te dnevnice za putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu na kojima, drži Odvjetništvo, zapravo nije bio.

Adam je izjavio da je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim.
 
Svjedok Šandor Jakab, izvršni predsjednik DZMH, u iskazu je naveo kako im optuženik nije podnosio izvješća o načinu trošenja proračunskog novca, a da su, kad su dobili izvješće, koje je Adam podnio Saboru, razgovarali s osobama, koje je Adam navodno posjećivao, poput gradonačelnika madžarskog grada Kaposvara. Iako se nije mogao sjetiti točnih imena nekih osoba, svjedok tvrdi kako su im rekli da Adama ne poznaju ili da kod njih nije bio prijepornoga datuma.

Tajnik DZMH Robert Jankovics rekao je kako su u više navrata od optuženika tražili da ih izvijesti o načinu trošenja novca, na što je, kako tvrdi, odgovorio da se to DZMH ne tiče i da o tome s njima ne želi raspravljati. Dodao je kako je bio jedan od članova DZMH koji su provjeravali Adamove tvrdnje o njegovim navodnim putovanjima, te kako je dokumentacija o tome predana Državnom odvjetništvu.

Sudsko je vijeće prihvatilo prijedlog Adamova branitelja odvjetnika Dražena Matijevića da se sasluša troje svjedoka, među kojima su Adamova kći i sin, a odbilo je prijedlog obrane za saslušanjem četiri svjedoka iz Madžarske zbog okolnosti da je Adam bio na onim mjestima i prigodama za koje je optužen da ih je lažno prikazao u izvješću.

Saslušanju tih svjedoka usprotivilo se državno odvjetništvo držeći da se tako neće prikupiti bitne činjenice za dokazni postupak jer ta putovanja, čak i da su ostvarena, nemaju veze s političkom djelatnošću saborskog zastupnika.

Nova rasprava zakazana je za 9. srpnja.