Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati javnih službi počeli su danas provedbu trodnevnog referenduma među članstvom o štrajku koji bi, u slučaju da se većina izjasni za to, počeo 12. svibnja.


Osam sindikata javnih službi podijelilo je članovima više od 100.000 listića s referendumskim pitanjem jesu li spremni štrajkom braniti dostojanstvo i pravednu cijenu svojega rada. Referendum je počeo u svim javnim službama na cijelom području Hrvatske osim u Zagrebu i Splitu gdje, zbog greške tiskare, nisu na vrijeme stigli materijali, pa će se tamo produžiti i na 30. travnja.

Vezani članci Prosvjed radnika FOTO Obustavljen rad na modernizaciji riječke rafinerije: Radnici iz Rumunjske prosvjeduju zbog neisplate plaća Ilustracija Stotinu tvrtki uvelo novi način rada kakav bi mnogi poželjeli: "Vidjeli smo ogroman porast dobrobiti"

Provedba referenduma zasad teče bez problema, a rezultati bi trebali biti poznati u četvrtak, 30. travnja, najavljuju sindikalci. Referendum organiziraju tri sindikata prosvjete i visokog obrazovanja, tri sindikata zdravstva, te po jedan sindikat kulture i socijalne skrbi. Po najavama sindikalaca, štrajk će početi u utorak, 12. svibnja, a detalje o tome koliko će trajati i gdje će biti organiziran zasad nisu željeli iznositi.Tvrde da štrajk nema veze s lokalnim izborima, koji će se održati u nedjelju, 17. svibnja, već je taj tjedan odabran jer će zaposleni u javnim službama tada prvi puta primiti plaće smanjene za šest posto.

Vlada je odlučila zakonom smanjiti osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama, odnosno vratiti ih na razinu 2008. godine, nakon što su sindikati javnih službi odbili potpisati sporazum o smanjenju plaća koji su prethodno potpisali sindikati državnih službi. Čelnici sindikata javnih službi ističu kako nisu protiv smanjivanja plaća u vrijeme sveopće gospodarske krize, ali traže da im vlada pismeno jamči da će im to biti nadoknađeno kada Hrvatska izađe iz krize, te da će tada njihove plaće slijediti rast plaća u gospodarstvu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju