Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pacijenti neće ostati zakinuti

Počela obnova drugog po veličini KBC-a u državi, osigurali desetke milijuna kuna iz EU fondova

KBC Sestre milosrdnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1
KBC Sestre milosrdnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija KBC Sestre milosrdnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 KBC Sestre milosrdnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr KBC Sestre milosrdnice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 KBC Sestre milosrdnice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 KBC Sestre milosrdnice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Više od 75 milijuna kuna vrijedne su investicije u KBC-u Sestara milosrdnica. Europskim novcem obnovit će se Objedinjeni hitni bolnički prijem te Klinički zavod za kemiju.

Iako im plaće, s obzirom na to kako su završili pregovori s Vladom, neće baš značajno narasti, barem će se uvjeti rada poboljšati.

Trijaža na Hitnom prijemu u drugom po veličini KBC-u u državi daleko je od idealne.

"Ovo je potpuno neadekvatan prostor, ona mora bit puno veća, znači barem tri, četiri puta veća. Mora biti drugačije i opremljena. Trebala bi biti apsolutno skrivena, jer je to prostor koji se kod nas skriva paravanom koji možete tamo vidjeti, ali takvi su naši uvjeti trenutno", pojašnjava prof. Hrvoje Pintarić, Pročelnik Objedinjenog hitnog prijema.

Trenutno, ali ne i zadugo. Derutna hitna u temeljitu će rekonstrukciju, a za 11 mjeseci tu bi trebao biti novi, moderni OHBP. Sve će to stajati više od 53 milijuna kuna. 31 milijun stigao je iz EU fondova, a 22 milijuna iz proračuna. U novom prostoru smjestit će se još 5 klinika kojih trenutačno na hitnoj nema jer jednostavno nema dovoljno mjesta.

Pročitajte i ovo Tomislav Tolušić (Foto: Dnevnik.hr) iz ministarstva optimistični Tko će ih graditi? Vrtići bi mogli zjapiti prazni kao i dječji parkovi, radnika u građevini sve je manje

Pročitajte i ovo Vrtić u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Doseljavaju se nove obitelji Napokon dobre vijesti: Ovaj je grad donedavno gubio stanovništvo, ali ove je godine broj prvašića rapidno porastao

"Koncepcija hitnog prijema znači u svijetu je da kad pacijent dođe da se sve događa oko njega. Znači dolazi sve k njemu, znači dijagnostika, dolaze liječnici, dolaze sestre. Za sad, pogotovo u ovakvim bolnicama pavijonskog tipa se čovjeka vozi okolo", kaže profesor Pintarić.

Da je obnova nužna misle i pacijenti. Bolnica je za modernizaciju unaprijed pripremila ono najvažnije.

"Danas već imamo 11 specijalista hitne medicine i još 4 koji su pred specijalizacijom", kaže profesor Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica.

Problema s nedostatkom liječnika i sestara, kažu, za sada nemaju, a da tako i ostane, nužna su upravo ulaganja. Tako se danas osim OHBP-a s 22 milijuna kuna počinje počinje obnavljati i Klinički zavod za kemiju. Nova oprema u novom prostoru omogućit će i ispitivanja genoma.

"Pri tome ćemo moći apsolutno bolje dijagnosticirati, pratiti bolest i učinkovitost liječenja pratiti i rano otkrivati osobito maligne bolesti", naglašava profesorica Nada Vrkić.

Dok budu trajali radovi neće biti jednostavno, ali pacijenti, kažu, neće trpjeti.

Nadaju se da će uskoro moći realizirati i nužni projekt dnevne bolnice no za to bi im Vlada trebala odobriti 34 milijuna kuna. Za usporedbu, Uljanik je za nikad izgrađene brodove dobio gotovo 4 i pol milijarde kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene