Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li rasti cijena mesa?

Zbog opasne bolesti počela eutanazija svinja na istoku Hrvatske: "Za nas je ovo katastrofa"

Aktualno Galerija Marina Bešić Đukarić Marina Bešić Đukarić Foto: DNEVNIK.hr Antun Golubović Antun Golubović Foto: DNEVNIK.hr Svinjska kuga - 1 Svinjska kuga - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svinjska kuga - 2 Svinjska kuga - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svinjska kuga - 3 Galerija 1/5 >>
Počela je eutanazija svinja na istoku Hrvatske u borbi protiv afričke svinjske kuge. Bolest je potvrđena jučer na dva gospodarstva, a danas na još tri. Osim usmrćivanja svinja na snazi su i nove mjere ograničenja.

Nalazi su potvrdili da je afrička svinjska kuga stigla u Posavske Podgajce. Veterinari su došli eutanazirati svih 40 svinja na dvije susjedne i otvorene farme.

Dezinficiraju se automobili, obuća, a na snazi su nove mjere.

"Definira se zaražena zona otprilike 3 kilometra od zaraženih gospodarstava, na koliko će njih biti totalna zabrana klanja, prometa svinja, i odredit će se zaštitni pojas otprilike 10 kilometara, može biti i više", rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Poduzima se sve da se bolest, koja se lako širi, zaustavi i lokalizira. Nalazi se čekaju za još desetak gospodarstava od Rajeva Sela do Gunje.

"Navodno i u Gunji, nije daleko, susjed je imao sumnje, dolazili su pa čekamo analizu. To nas naravno sve brine", priča Marko Babić iz Gunje. 

Izvor zaraze još se utvrđuje.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga - 1 Situacija nije dobra Potvrđena još tri slučaja afričke svinjske kuge! Oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede i poslalo upute

"To sve od divljih svinja, od koječega i od nemara. Upozoravano je davno da se ne pušta u šumu", kaže Ivo Župarić iz Posavskih Podgajaca.

Pročitajte i ovo Park na Trešnjevci - 3 U Zagrebu Nema kraja muci roditelja zbog opasnog parka za djecu: "Nakon jednog spiralnog prijeloma prsta i ugradnje šipke..."

Pročitajte i ovo Pomorska policija - 2 Ogromne kazne Pomorska policija ima pune ruke posla: Otkrivaju što su najčešći izgovori za nepoštivanje zakona

Vlasnici zaraženih gospodarstava nisu htjeli pred kameru. Tvrde da su svinje bile ograđene i da su se držali svih propisanih mjera. A mjere su nedavno postrožene.

"Očito u ovom slučaju nije bilo pridržavanja mjera zaštite s obzirom na to da je naredba od početka 6. mjeseca ove godine, izdana puno prije pojave bolesti, rekla i o zabrani držanja svinja na otvorenom", rekao je Mladen Pavić.

U slučaju eskalacije zaraze Hrvatska bi mogla izgubiti status zemlje izvoznice. Izvoz nam nije velik jer je sektor već od ranije desetkovan, a ovo bi mu mogao biti težak udarac.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić razgovarala je s Antunom Golubovićem iz Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore. 

"Za nas je ovo poražavajuće. Kada bi stalo i na ovome, ovo je katastrofa, a ako se počne širiti, ne mogu ni reći. Mi ne možemo prometovati, ni kupovati ni prodavati svinje. Na OPG-u ćemo smjeti klati svinje uz prisustvo veterinarskog inspektora, ali zabrinjava kako će animalni otpad biti riješen. Ovo sad što se događalo neće utjecati na krajnju cijenu svinjskog mesa jer je to mali postotak svinja, ali najviše će utjecati na ekonomiju nas proizvođača svinja", rekao je Golubović.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene