Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija nije dobra

Potvrđena još tri slučaja afričke svinjske kuge! Oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede i poslalo upute

Afrička svinjska kuga - 1
Afrička svinjska kuga - 1 Foto: DNEVNIK.hr
U utorak Veterinarska inspekcija izvršila je eutanaziju ukupno 44 svinje na dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko – srijemskoj županiji dok su dvije svinje uginule tijekom noći.

"U utorak je afrička svinjska kuga potvrđena na pet objekata i to u Gunji na gospodarstvu s 30 svinja, u Rajevom Selu na gospodarstvu s 18 svinja i u Privlaci na gospodarstvu sa 121 svinjom, sve u Vukovarsko-srijemskoj županiji", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U ponedjeljak Hrvatski veterinarski institut potvrdio afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Radi se o dva manja objekta na kojima se svinje držale na otvorenom.

Veterinarska inspekcija je prilikom postavljanja sumnje naredila preliminarne mjere kontrole i to zabranu premještanja svinja, obaveznu primjenu dezinfekcije i korištenje zaštitne opreme.
Naglašavamo, kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga - 3 Afrička svinjska kuga Stanje je vrlo ozbiljno: "Mesa će biti, samo je pitanje po kojoj cijeni"

Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije dobro Opaka bolest sve se više širi! Potvrđena u Posavini: 40-ak svinja bit će eutanazirano

Pročitajte i ovo Ilustracija Najopasnija u povijesti VIDEO Virus prvi put u Hrvatskoj: Sve informacije o bolesti koja ubija i do 100 posto zaraženih životinja

"Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat će učiniti sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor. Svjesno sve većeg rizika od pojave ove bolesti u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede je dodatno pojačalo preventivne mjere donošenjem nove Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koja je na snazi od 10. lipnja ove godine. Naredbom je tako propisana provedba godišnje kategorizacije svih objekata kategorije 1 (najniža kategorija biosigurnosti) s ciljem njihovog unaprjeđenja u višu kategoriju. S objekata kategorije 1 zabranjeno je premještati svinje, osim izravno u klaonicu, a klanje za vlastite potrebe dozvoljeno je tek nakon provedenog kliničkog pregleda svinja od strane veterinara.
Stoga se pozivaju svi držatelji svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno svih propisanih mjera biosigurnosti te da svaku pojavu bolesti i uginuće odmah i bez odlaganja prijave svojim veterinarima", poručeno je iz Ministarstva.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene