Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražuju nekoliko slučajeva

Policija upala u HŽ i Ministarstvo kulture? Nove afere sa snimkama Geodetskog fakulteta

PNUSKOK istražuje preplaćena snimanja koja je Ministarstvo kulture i medija u nekoliko navrata dogovorilo s Geodetskim fakultetom.

Policija je prošlu srijedu upala u Ministarstvo kulture zbog posla ministrice Nine Obuljen Koržinek i uhićenog dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape.

PNUSKOK je u po nalogu Ureda Europskog javnog tužitelja upao i u Hrvatske željeznice (HŽ) te je izuzeo dokumentaciju o infrastrukturi.

Pročitajte i ovo Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 CGO Resnik Građani na nogama: "Bit će to još jedno novo gore smetlište u zelenom pojasu iz kojeg dolaze naša voda i hrana"

Navodno se radi o snimkama zgrade zagrebačkog Glavnog kolodvora koje je uz znanje i suglasnost ministrice Obuljen Koržinek napravio Geodetski fakultet. U HŽ-u uopće nisu znali za te snimke, iako su one snimljene još 2020. godine.

Kako doznaje Telegram, PNUSKOK u HŽ nije došao istraživati njihovo poslovanje, nego je došao provjeriti jesu li im dostavljene snimke Geodetskog fakulteta, budući da je njihova proizvodnja plaćena europskim novcem čije je plaćanje odobrila Obuljen Koržinek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skočko - radost u kući Skandal u susjedstvu: Načelnik djeci poklonio poznati pripravak za potenciju, roditelji bijesni

Osim toga, PNUSKOK je prošlog tjedna također po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja posjetio i ministarstvo kulture i medija. Predmet istraživanja bili su poslovi snimanja zgrada nakon potresa te plaćanja Geodetskom zavodu koja je odobrila ministrica. PNUSKOK je razgovore o snimanju zgrada stradalih u potresu obavio s više nadležnih osoba.

Preplaćene snimke

Ured europskog javnog tužitelja navodno istražuje i slučaj 3D snimanja zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture jer ni te snimke Ministarstvo kulture nikada nije dostavilo Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). Snimke je i ovom slučaju izradio Geodetski fakultet.

HAZU je potvrdio da snimke nikada nije dobio te su zbog potrebe obnove morali ponovo morali naručiti novo 3D snimanje. U oči posebno upada razlika u cijeni između dva snimanja. Geodetski fakultet snimanje je naplatio 361,500 kuna, dok je privatna tvrtka to isto snimanje naplatila 45,000 kuna.

PNUSKOK je zbog toga odlučio istražiti slučajeve i preplaćena snimanja koja je u ministrica odobrila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene