Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži kompromis

Plenković o štrajku: "Mi smo najzainteresiraniji da se štrajk u pravosuđu okonča odmah, ali..."

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Dubravka Petric/Pixsell
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak u Otoku kako je Vlada najzainteresiranija da se štrajk u pravosuđu odmah okonča, ali ne na način da pokrene druge štrajkove dok je političkim oponentima zamjerio "lažnu empatiju".

"Mi smo najzainteresiraniji da se štrajk u pravosuđu okonča odmah, istog trena, ali nismo zainteresirani, a siguran sam nije ni hrvatska javnost, da bismo nekim rješenjem kojim bi se zatvorila ta situacija sutra imali niz štrajkova u drugim sektorima", rekao je.

"Vlada to neće i ne može priuštiti", poručio je Plenković, nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Za one koji u javnom prostoru zagovaraju položaj službenika i namještenika rekao je da u svojim aktivnostima po pitanju plaća u prošlosti nisu učinili ništa dok je njegova vlada u dva mandata značajno povećala plaće.

Naglasio je da su to realnost i odgovornost Vlade koja će nastaviti razgovore, tražeći rješenje koje će biti kompromisno.

Pročitajte i ovo Dubravko Jagić "nismo babaroga" Dubravko Jagić iz Sindikata policije: "Nismo dali nikakav ultimatum"

Cilj je, poručio je premijer da pravosuđe funkcionira i da dođu u poziciju velike reforme kojom će kako je rekao "džunglu, prašumu ili šumu od 2800 različitih pozicija u državnim i javnim službama pokušati sistematizirati na 600 usporedivih pozicija, gdje će se nastojati da se približno za jednak posao jednako plaća".

Apelirao je na sve da se štrajk u pravosuđu obustavi jer nikome ne koristi.

Političkim oponentima progovorio je zbog "pomalo lažne empatije i prigodničarske politikantske potpore" da problem koji vlada rješava bude u javnosti veći pa da se eventualno pričini šteta vladajućoj stranici i koaliciji. Dodao je kako to nije prvi put da imaju takvu situaciju i da će pronaći rješenje,

Poručio je da će postojeća parlamentarna vladajuća donijeti nove plaće koje od 1. siječnja podrazumijevaju značajno povećanje, uključujući i za službenike i namještenike, a ne vlada onih koji ih sada podupiru a za njih nisu učinili ništa.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Rijeci - 4 Iz minute u minutu VIDEO Na riječkoj Brajdici se srušila dizalica, padala stabla na Kvarneru i u Istri: "Došlo je brzo i nenajavljeno. Kad smo izašli van, vidjeli smo kaos"

Za izvanrednu sjednicu Sabora koji danas raspravlja o stanju u pravosuđu, rekao je da je inicijativa predsjednika Republike na pritisak oporbe i javnosti s ciljem da se oporbi da prilika da dva dana radi neku vrstu političke štete.

"Hrvatski sabor neće, ne može i nije nadležan riješiti pitanja koja su predmet razgovora između vlade i sindikata", kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene