Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka prepirka na Odboru za Ustav

PALE SU TEŠKE RIJEČI 'Kako mislite biti ustavni sudac ako ste lagali?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Olujić jedan je od kandidata za ustavnog suca s kojima su danas razgovarali članovi Odbora za Ustav. Tijekom razgovora koji je bio javan, Vesna Pusić Olujiću je postavila zanimljivo pitanje.

Tijekom razgovara sa Željkom Olujićem, pitanje mu je postavila i saborska zastupnica i potpredsjednica Sabora Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa" Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tipična domaća priča Provjerili smo je li Hrvatska spremna za preuzimanje predsjedanja EU, evo što smo otkrili

'Ljudi koji će biti odabrani za ustavne suce, bit će oni koji će imati različita politička uvjerenja, ali nešto što nas sve ujedinjuje je težnja prema istinoljubivosti. Vi želite biti ustavni sudac, a javno ste lagali da ja nisam završila gimnaziju. Objasnite kako spajate ta dva elementa?', pitala je Pusić Olujića.

'Tužno je da Vi s pozicije potpredsjednice Sabora i članice ovog Odbora unosite subjektivan stav o nečem što ste imali prilike raspravljati, draga moja gospođo, samnom u javnosti kad god ste htjeli', bio je odgovor Olujića te je pitanje Pusić okarakterizirao kao 'bezobrazno'.

'Kad ste se prijavili za jednu funkciju koja treba biti tako časna i koja je tako važna, onda laganje o nečemu što je lako provjerljivo, nešto govori o vama. Zato vam postavljam to pitanje, jer je to po mom mišljenju nespojivo', rekla je Pusić, napomenuvši kako ga spomenuto diskvalificira.

Nakon toga Olujić je inzistirao na tome da je sve što je rekao bila istina te da ga je Pusić dovela u situaciju da mora tražiti 'od predsjednika Odbora da ga zaštiti' od njezinih napada.

'Pitam Vas kako mislite biti ustavni sudac, ako javno o provjerljivim činjenicama lažete', na kraju je kazala Pusić. Olujić na to pitanje nije odgovorio, a predsjednik Odbora Robert Podolnjak prepustio je ispitivanje sljedećem članu Odbora.

Podsjetimo, među kandidatima za ustavne suce koji su se u petak predstavili saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustava bili su odvjetnici, suci, profesori prava, ali i sudski savjetnici, a njih 13 od ukupno 46 pokušalo je članove Odbora uvjeriti zašto bi baš oni trebali biti među 10 onih koji bi u konačnici trebali biti izabran javnim gasovanjem u Hrvatskom saboru.

Predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak izjavio je novinarima u pauzi razgovora kako kandidati koji će biti predloženi Hrvatskom saboru nisu definirani te da će Odbor svoju listu utvrditi idući tjedan. Zastupnici koji su kandidati za suce Ustavnog suda moći će, kaže, glasovati u Saboru jer mogu za sebe glasovati i kad ih Sabor bira na određene dužnosti, no neće sudjelovati u određivanju liste od deset kandidata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene