Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudski presedan

Pevecove 'ostatke ostataka' vreba čak 1200 vjerovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog Peveca se dogodio presedan i u hrvatskom pravosuđu. Vjerovnici tvrtke u stečaju došli su prijaviti svoja potraživanja, a bilo ih je toliko, čak 1200, da se sud morao preseliti u kongresnu dvoranu.

Sedam sati zbrajali su se dugovi, koji iznose više od milijardu kuna. Novca za isplaćivanje svih vjerovnika, kako sada stvari stoje, neće biti. Oko 700 radnika poslalo je na ročište predstavnike, a za plaće i otpremninu potražuju 14 milijuna kuna. Dug bjelovarskog Peveca je milijardu i 48 milijuna kuna i dvostruko je veći od stečajne mase. Mnogi vjerovnici i sami su zbog nemogućnosti naplate od Peveca zapadali u probleme i otpuštali radnike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Centar auto industrije NAJVEĆI BANKROT jednog grada u povijesti Amerike! Slika nije dostupna Duguju 206 milijuna kuna Jadrankamen: Održano drugo ispitno ročište i skupština vjerovnika

Vjerovnici ipak neće odmah u naplatu dugova, a otvoreni centri nastavljaju s radom do daljnjeg. Pevecova sudbina ovisi i o bankama na koje otpada čak 60 posto ukupnog duga. 'Vidjet ćemo nakon ovog ročišta kakav će biti plan stečajnog upravitelja odnosno izvještaj u kojem pravcu oni idu', istaknuo je Dražen Bilić iz Raiffeisen banke. Stečajni upravitelj predlaže nastavak poslovanja, refinanciranje dugova, te pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele, a potom prodaju u cjelini.

Iza zatvorenih vrata vjerovnici traže i istragu o tome gdje je završio Pevecov novac. 'Dakle da se povjeri financijskom sudskom vještaku da izanalizira poslovanje unatrag nekoliko godina', naglasio je Darko Šket, stečajni upravitelj. Pokraj ponovno punih polica zaposlenici imaju samo jednu želju i nadaju se plaćama i zadržavanju radnih mjesta. Hoće li tome i biti tako, znat će se nakon 19. svibnja, kada se zbrajaju i dugovi Pevecove zagrebačke podružnice s novim rekordnim brojem vjerovnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene