Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U idućem razdoblju država uvodi reda u neplaćanje računa. 44 milijarde kuna. Novim Zakonom koji je stupio na snagu, tvrtke u problemima će morati pronaći model plaćanja dugova ili će u stečaj po kratkom postupku.


Kupce su vratili. Zahvaljujući dogovoru s više od 700 vjerovnika, među kojima su i radnici, Pevec je ponovno stao na noge. Dugove isplaćuje u ratama. 'Vjerovali smo stečajnom upravitelju, sve što je obećano za sada je ispunjeno, nema razloga da neće biti tako i dalje', kaže Dalibor Vogrinec, radnik Peveca.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo što stoji iza pada nelikvidnosti! Slika nije dostupna Nelikvidnost hrvatskih tvrtki se popela iznad 40 milijardi kuna!

Pevec je uspio ponovno zaposliti i gotovo 900 radnika. Novi zakon kao da je pisan na njegovom uspješnom primjeru. Tvrtke u problemima ubuduće će po kratkom postupku znati hoće li opstati ili će se likvidirati.

'Ja kao dijete bio užasnut, nisam se nikad usudio ići zubaru dok nisu izmislili injekcije. Kad su izmislili injekcije postao sam hrabar. Međutim, u ovim našim procesima koje nosi stečajni zakon nema puno anestetika', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

>> Tvrtke imaju 60 dana da podmire svoja dugovanja

Cilj je smanjenje nelikvidnosti od 44 milijarde kuna. Dužnik ima 60 dana da plati svoje dugove, još 30 da se dogovori s vjerovnicima ili kreće predstečajna nagodba. Ako ni u tom roku dogovora nema, tvrtka ide u stečaj.

'Smatramo da time ćemo zaštiti i vjerovnike i dužnike jer dužnik ima šansu za opstanak na tržištu, a samim time spašavamo radna mjesta koja su u teškoćama', kaže Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave.

U pitanju je 73 tisuće tvrtki, odnosno 55 tisuća koje odmah imaju pravo na predstečajnu nagodbu. Nju će nadzirati nagodbena vijeća. Čak 89 stečajnih postupaka u Hrvatskoj se do sada vodilo dulje od 10 godina. Naplati se tek 30 % potraživanja. Dovoljno da se stane na kraj lošim navikama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook