Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Ključno je pitanje tko je gazda, sve ostalo je bez veze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu je uhićen Sreten Jocić zvan Joca Amsterdam. Srbijanski specijalni sud za organizirani kriminal osumnjičio ga je za zločinačko udruživanje u okviru kojeg je organizirao ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića prošle jeseni.

Bilo je zanimljivo pratiti 'bum' te vijesti u Hrvatskoj. Svi su se 'ekspertno' raspričali o Joci. Baratalo se raznim, uglavnom poznatim, imenima iz srbijanskog podzemlja, tekla su kao po tekućoj traci. Novinari i analitičari koji dugo, dubinski i globalno poznaju organizirani kriminal, točnije 'sve vrste ljubavi, politike i droge' na razini malo široj od balkanske, uglavnom nisu napisali ili izrekli ni retka. Zašto? Iz dva razloga. Prvi je što je slučaj Pukanićeva i Franjićeva ubojstva pun nevjerojatnih rupa i 'visi u zraku'. Drugi je razlog što je Sreten Jocić allias Joca Amsterdam poput neke medijske aveti. Davno smo za njega čuli, a o njemu se zapravo jako malo zna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Ivane Petrović 'Oluja' je glavni instrument kočenja Hrvatske Slika nije dostupna Ima jedna krhka točka dogovora Slovenija je zadržala adut kojim opet može 'upaliti crveno'

>> Joca Amsterdam ubojstvo Pukanića planirao od 2007.?
 

Krijumčarska ruta preko Amsterdama

Sretena Jocića početkom 80-ih zapadni su mediji smatrali najopasnijim kriminalcem ili 'kraljem kokaina', kako su ga nerijetko nazivali. Po nizozemskom gradu Amsterdamu gdje je tada boravio dobio je i nadimak. Preko tog grada inače ide jedna od krijumčarskih ruta južnoameričkog kokaina u zemlje bogate Europe. Interpol je za njim raspisao tjeralicu zbog zločina počinjenih u Nizozemskoj. Uhitili su ga Bugari 2002. godine. Tamo je do tada neko vrijeme živio navodno zaštićen statusom suradnika bugarskih tajnih službi. Kad se tako nešto kaže u nas to zvuči prilično 'opasno'. A riječ je o već možda i stoljeće staroj praksi korištenja kriminalaca od strane države, točnije obavještajnih službi.

'Suradnički' odnosi države i kriminalaca

Nije to samo radila jugoslavenska tajna policija čiji je suradnik za likvidacije političkih emigranata uz Ljubu Zemunca, Bagarića, Čenta, Arkana i druge navodno bio i Sreten Jocić. Radile su to i još vjerojatno i danas rade najmoćnije države svijeta. Primjerice, Amerika je, prema svim dostupnim publicističkim izvorima, 'tipovala' na suradnju mafijaša s CIA-om ne bi li pokušali likvidirati Castra sredinom šezdesetih. Takvi 'suradnički' odnosi u svim jako moćnim (one su stvorile i izmislile taj model) i manje moćnim (koje su model samo prekopirale na svoj način) državama - zasnivaju se na dogovorima da kriminalci obave 'državni prljavi posao', a za uzvrat ne ometa ih se u švercu droge, oružja, kocki, prostituciji. Dok ne dođe vrijeme kad ih se zbog političkih ciljeva ili nekih drugih važnih limita država odriče, 'suradnje' nema, nije nikada postojala...

>> Joca Amsterdam: Hrvati mi žele smjestiti Pukanićevo ubojstvo

Jocić kao folk zvijezda

Je li se upravo to dogodilo Jociću u Bugarskoj kad je zemlja na pragu EU primila nizozemski nalog, nemoguće je provjeriti. Nakon što su ga Bugari pritvorili, tamošnji je poduzetnik i šef podzemlja Milćo Bonev zvani Baj navodno dobio tri milijuna dolara da Jocu izvuče iz zatvora. Dao je riječ koju nije održao. Jocića je Bugarska izručila Nizozemskoj, a Nizozemska četiri godine poslije Srbiji koja je Jocu tražila zbog poticanja na ubojstva iz 1995. Prije toga, sredinom 2004., u beogradskom restoranu Slavija izrešetan je Milčo Bonev-Baj. Špekuliralo se da je likvidaciju naručio Joca, a izvršio Matanić. U zračnu luku u Surčinu Joca Amsterdam je 2006. godine sletio poput folk zvijezde, otišao na sud, tamo platio 300.000 eura jamčevine i uselio se u nekadašnju Miloševićevu vilu na Dedinju. U toj vili su ga srbijanski specijalci uhitili prošloga ponedjeljka. Uhićenje je izvršeno po hrvatskom zahtjevu. Hrvatskom se tužiteljstvu javio pokajnik koji je svojim iskazom za ubojstvo Pukanića i Franjića teretio Sretena Jocića.

Motiv o čestom pisanju Nacionala o Jociću ne stoji

Njegov odvjetnik Zdenko Tomanović kao motiv odbacuje ono što srbijanski tužitelj prihvaća - često pisanje tjednika Nacional o Sretenu Jociću. Tomanović kaže da taj tjednik nije uopće producirao puno tekstova o njegovom klijentu. I tu je u pravu. Zadnjih godina Nacional je zapravo napisao samo jedan tekst o Joci. Krajem kolovoza on se našao u tjedniku kao netko tko želi preuzeti imovinu Vladimira Zagorca. U cijeloj galeriji fotografija kao djevojka Petračeva odvjetnika Pavasovića u novini se našla i pokojna Ivana Hodak. Ubijena je samo tri tjedna prije Pukanića i Franjića, a za ubojstvo se sumnjiči beskućnik Šlogar. Motiv je ljutnja na Ivanina oca stara 15 godina. U motiv već javno sumnjaju i Ivanini roditelji Ljerka i Zvonimir.

>> MUP nudi 100.000 kuna 'po glavi' za informacije o Milovanoviću i Guduriću

O 'duhanskoj mafiji'

Hipotetski, ako Jocić i jest organizirao Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, tko ga je i s kojim motivom naručio? Jer u ovako labavo postavljenoj priči Sreten Jocić nikako nije kraj. I to govoriti je neodgovorno i smiješno. Pukanićevi suradnici često najavljuju skora uhićenja u Crnoj Gori. Koga? Talijanski tužitelj podnio je zahtjev za obustavom kaznenog progona Mile Đukanovića, aktualnog crnogorskog premijera, za međunarodni šverc cigaretama. U tom postupku pred sudom u Bariju optuženo je još desetak uglavnom bivših crnogorskih dužnosnika te Stanko Subotić Cane - čovjek o kojem je Nacional često i puno pisao kao o 'kralju balkanske duhanske mafije'. Pokojni Pukanić je protiv te 'ekipe' svjedočio u srpnju 2002. Dva mjeseca prije srbijanski Nedeljni telegraf - kao 'dobrodošlicu' tadašnjem ministru unutarnjih poslova Lučinu na prvu poslijeratnu hrvatsko-srpsku policijsku bilateralu, donosi tekst o 'pravoj balkanskoj duhanskoj mafiji' obogaćen vjerodostojnim preslikom tajne kontrole telefonskih razgovora Hrvoja Petrača. I u tekstu, točnije svojoj konstrukciji, uz Petrača spominje i pokojnog Pukanića, Ratka Kneževića, Vladimira Zagorca, Harisa Silajdžića itd.

Subotić se ne uklapa

Reakcije u hrvatskim medijima u to su vrijeme uglavnom bile 'kako iza teksta stoje bivši dupli agent Škorić i bliski prijatelj premijera Đinđića te glavni financijer NT-a Stanko Subotić'. Pojedini mediji i sad aludiraju kako bi upravo Subotić mogao stajati iza Pukanićeve likvidacije. Ipak u tu poparanu, izmanipuliranu i punoj rupa sliku - Subotić se što god tko govorio agitirao i 'zaspinavao' - jednostavno ne uklapa. Nakon tragedije koja je potresla Zagreb i Hrvatsku nitko dosad nije pošteno izanalizirao, a samo rijetki javno postavili glavno pitanje: kako to da se Željko Milovanović, osuđivani kriminalac i suspektni ratni zločinac, mogao više od mjesec dana šetati po Zagrebu, motati se oko redakcije Nacionala, oko Pukanićeve kuće i kuće predsjednika Mesića??? Kako to da obavještajne službe na čelu kojih je tada bio Tomislav Karamarko, aktualni ministar unutarnjih poslova, Milovanovića nisu uočile i javile MUP-u? Zašto nisu svi smijenjeni nakon tako strašnog propusta i kršenja zakona (glavni zadatak tajnih službi je sprječavati terorizam i organizirani kriminal). Zašto se nakon eksplozije i više nego jadno i prozirno išlo na Pukanićevu bolesnu suprugu Mirjanu, do te mjere da je tu suludu tezu u jednom trenutku podržao i sam Predsjednik?

Gdje živi 'gazda'?

Ako je Sreten Jocić, vođen za krimose jedinim motivom - novcem, i organizirao atentat u Vlaškoj, gdje onda živi 'gazda' koji mu je to zlodjelo platio? U Hrvatskoj ili Srbiji? To je ključno pitanje! Sve ostalo, uključujući i propagandni spektakl s Jocićem kao 'glavnim igračem' - jednostavno je bez veze!

>> Arhiva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene