Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Petrač nezadovoljan novim statusom u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od branitelja Hrvoja Petrača odvjetnik Rajko Mlinarić, nakon što je posjetio svojeg klijenta koji je u pulskom zatvoru od četvrtka, izjavio je da Petrač nije nezadovoljan prebacivanjem iz Lepoglave u Pulu, nego 'time što je njegov status zatvorenika koji je koristio pogodnosti tipa poluotvorenog odjela prekinut bez ijednoga zakonskog razloga'.

Mlinarić je rekao kako je 'vidio rješenje o premještaju u Pulu, gdje su kao glavni razlozi premještanja navedeni organizacijski, a ne sigurnosni razlozi'. Njegov temeljni zahtjev bit će da se nastavi s izdržavanjem kazne ondje gdje se stalo, to jest da Petrač ima status zatvorenika koji se može koristiti pogodnostima koje omogućavaju poluotvoreni odjeli kaznionica. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

>> 'Pulski zatvor Sheraton među hrvatskim zatvorima'

>> Petrač prebačen u pulski zatvor iz 'organizacijsko sigurnosnih razloga'

>> Policija u Lepoglavi ispitala Hrvoja Petrača

>> Luksuzni život u zatvoru za posebne zatvorenike

Petrač je iz lepoglavske kaznionice prebačen u pulski zatvor zbog, kako je navelo Ministarstvo pravosuđa, 'organizacijsko-sigurnosnih razloga'.

Hrvoje Petrač traži da se u skladu sa zakonom o izdržavanju zatvorske kazne nastavi njegov penološki status ondje gdje je stao, rekao je odvjetnik Mlinarić ocjenjujući da su sada ugrožena njegova ljudska prava.

'Njegova ocjena u Lepoglavi je bila 'naročito uspješan', što znači da je u cijelosti ispunio sva očekivanja i da je izdržavanje kazne teklo na gotovo optimalan način što se zakonskog djela tiče', rekao je odvjetnik Mlinarić, dodajući kako to znači da on svojim ponašanjem nije pridonio da se prekinu pogodnosti kojima se koristio kao zatvorenik na poluotvorenom odjelu.

Po njegovim riječima, posljednji događaji u Zagrebu očito su sami po sebi izazvali takvo stanje pa Petrač smatra da je zakinut i traži pravnu zaštitu.

Odvjetnik Mlinarić će se sutra obratiti sucu za izvršenje kazne u Puli, najavio je, dodajući kako je danas već razgovarao s upraviteljem pulskog zatvora te da će se obratiti i saborskom Odboru za zaštitu ljudskih prava i pučkom pravobranitelju, to jest svim tijelima koja u Hrvatskoj 'u nadležnom postupanju imaju zaštitu ljudskih prava'.

Odgovarajući na pitanje novinara izjavio je kako Petrač u ovom trenutku nema nikakve pogodnosti, osim mogućnosti posjeta obitelji.

'Ne znam kako će se u sigurnosnom smislu tretirati posjet starijeg sina Novice Petrača s obzirom na činjenicu da je on bio osuđen, dok ga ostali članovi obitelji mogu posjetiti', zaključio je Mlinarić, dodajući kako mu je Petrač rekao da se ne osjeća ugroženim.

Hrvoje Petrač, koji je u zatvoru od 1. rujna 2005., u Puli nastavlja izdržavati šestogodišnju zatvorske kaznu na koju je osuđen zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca.

Nakon njegova prebacivanja u Pulu neki su mediji nagađali da je riječ o prvoj primjeni oštrijih zatvorskih uvjeta i mjera prema osuđenicima za organizirani kriminal koje je najavio ministar pravosuđa Ivan Šimonović. 

Prema Pravilniku o pogodnostima zatvorenika, koji se počeo primjenjivati nakon objave u Narodnim novinama 30. listopada, takvi zatvorenici s vanjskim svijetom moći će komunicirati samo ako im to odobri specijalna tzv. uskočka policija. Riječ je posebnoj policijskoj jedinici MUP-a nadležnoj za borbu protiv organiziranoga kriminala i korupcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene